Nordkap 71’10’21

I århundraden har Nordkap vid 71°10’21” lockat äventyrare från alla världens hörn som vill uppleva vad många trodde var Europas *nordligaste punkt – Nordkapsplatån. På senare tid verkar mångas mål vara att se ”Globen”, som byggdes 1978. Men idag har Nordkapsplatån mycket mer än så att erbjuda. Nordkapphallen rymmer Nordkaps fascinerande historia, liksom en inbjudande presentbutik, matställen och en unik panoramafilm.VÅR BERÄTTELSE

År 1553 gav sig tre skepp ut på en expedition från England för att söka efter Nordostpassagen. Två av skeppen återvände aldrig hem. Den tredje, med Richard Chancellor, seglade förbi en mäktig bergsklippa och gav den ett namn – Nordkap. Mer än 100 år senare anlände den italienska prästen Francesco Negri till samma klippa. Han anses vara den första turisten att besöka Nordkap och beskrev det som världens ände när han besökte bergsplatån vintern 1664. Det tog ytterligare 200 år innan turismen på Nordkap verkligen exploderade. Den norsk-svenska unionens kung Oscar II besökte Nordkap 1873. Hans besök utlöste en våg av intresse i den internationella pressen och ett monument restes på platån för att fira hans besök. Statyn uppfördes den 26 juni 1873 och avtäcktes av kung Oscar II den 2 juli 1873. Den har en inskription som lyder ”Kung Oscar II besökte Nordkap den 2 juli 1873”.

Redan 1875 anlände den första gruppen resenärer på kryssningsfartyg. En resa till Nordkap var en bedrift som firades med ett glas champagne – en tradition som lever vidare än idag. 

Den ikoniska Nordkapsplatån har lockat flera kungligheter av olika skäl. Mannen som blev den sista kungen i Frankrike, Louis Philippe d'Orléans, gömde sig från lönnmördare på Nordkap efter den franska revolutionen.

Globen

Globen byggdes 1978 och är en symbol för Nordkap som en global mötesplats. Människor från hela världen möts här för att uppleva Nordkaps majestätiska skönhet tillsammans. Upplevelsen av att vara på toppen av Europa. Detta monument har blivit symbolen för Nordkap. Det symboliserar att du är på toppen av Europa – den nordligaste punkten på det kontinentala fastlandet. Det här är ett av resans bästa fototillfällen.

BARN AV JORDEN

Varje år delas utmärkelsen Barn av Jorden (Jordens barn) ut på Nordkap. Priset består av 150 000 NOK och delas ut till en person eller ett projekt som över tid har visat medkänsla och hjälpt barn i nöd någonstans i världen. Förutom att uppleva den fantastiska naturen på Nordkap kan du se sju stora bronsplaketter utanför Nordkapphallen. Dessa konstverk utgör utgångspunkten för det internationella humanitära projektet Children of the Earth. Monumentet skapades av sju barn från alla delar av världen och symboliserar samarbete, vänskap, hopp och glädje över alla gränser. Den norske författaren Simon Flem Devold kom 1987 på idén att Nordkap, den höga klippan högt upp i norr och vid gränsen mellan öst och väst, skulle kunna bli utgångspunkten för ett projekt med en positiv inverkan långt bortom Norges gränser. 

NORDKAPPHALLEN – ETT SPÄNNANDE ÄVENTYRSCENTER

Nordkapphallen byggdes 1959 och är huvudsakligen gjord av sten. Arbetet med att bygga ut komplexet började 1988. I samklang med omgivningarna och den visuella upplevelsen av Nordkap är stora delar av byggnaden inbäddade i själva klippan. Idag kan Nordkapphallen ta emot flera tusen gäster samtidigt.

Nordkapphallen erbjuder en stor variation av sevärdheter. Här finns flera restauranger med fantastisk utsikt över klippan och havet, samt kaféer och barer. I hallen finns även en exklusiv presentshop, historiska utställningar, ett postkontor, ett Thai-museet och Sankt Johannes kapell med sin unika arkitektur.

Mat och dryck

Efter en rundtur på platån är restaurangen en utmärkt plats för att slå sig ner och låta allt sjunka in. Med sina panoramafönster erbjuder restaurangen en fantastisk utsikt över platån, Globen, Norra ishavet och de många besökarna från när och fjärran. Restaurang Aurora erbjuder både à la carte- och gruppmåltider med arktiskt inspirerad mat som renfilé, utsökt fisksoppa och mycket mer. Restaurangen har plats för 250 personer och kan anordna stora evenemang och banketter. 

Korv, smörgåsar, kakor och läckra våfflor gjorda med husets recept kan avnjutas i Coffeehouse. Panorama har öppet på dagar med stort besökstryck och erbjuder barista-tillverkat kaffe, tapas, chips, nötter och bakverk.

Öppettider för restauranger och presentbutik

Presentbutiken är öppen året runt under Nordkapphallens öppettider.

Restaurang Aurora 30 maj–31 augusti, 12.00–22.00 (reduserad öppetid efter 18 augusti)

The Coffeehouse har öppet året runt under Nordkapphallens öppettider.

Panorama har öppet under sommarmånaderna, men öppettiderna kan variera beroende på antalet besökare i Nordkapphallen.

En spännande presentbutik

Presentbutiken i Nordkapphallen är väl värd ett besök. Här hittar du hundratals högkvalitativa presenter och souvenirer, från vackert stickade produkter till porslin, smycken och andra småsaker som man brukar hitta i souvenirbutiker. Gåvor och souvenirer som passar varje plånbok.

Spektakulär panoramafilm

Insprängd i klippan visas en unik panoramafilm som tar dig med på en resa genom de fyra årstiderna och ett spektakulärt landskap fullt av kontraster, ljus och storslagen natur. Filmen, som är producerad av Nordisk Film, visas på en 125-graders skärm och är 14 minuter lång. Den är regisserad av Hallgrim Haug och musiken är skriven av Atle Halstensen, Svein Schultz och Herman Rundberg. Filmen hade premiär på Nordkap den 19 May 2009 och kan ses i Nordkapphallen varje dag året runt.
Från den blå arktiska vintern där norrsken fyller himlen till den gyllene sommaren med midnattssol och oändligt hav. Ljus och kontraster, alla knutna till mänskligheten. I generationer levde människor i harmoni med naturen. Det är dessa berättelser som gör filmupplevelsen oförglömlig

”Fågelberget”

Bara några kilometer väster om Nordkap ligger Gjesvær och Gjesværstappen, en av Norges största fågelkolonier med en imponerande mångfald av arter. Här samsas ungefär en miljon lunnefåglar med havssulor, skarvar, tärnor, alkor och stormfåglar. Och har du inte möjlighet att göra turen ut till Gjesvær kan du få en utmärkt introduktion till områdets fågelliv i Nordkapphallen, där det finns en separat, verklighetstrogen utställning.

S:t Johannes kapell

S:t Johannes kapell är världens nordligaste *ekumeniska kapell. Kapellet är från 1990 och inbyggt i berget i anslutning till Nordkapphallen. Kapellet har plats för 15 personer och används främst av de lokala öborna för bröllop och dop, eller av resenärer som fascineras av dess unika karaktär. Självklart finns det inget som hindrar dig från att ta dig en liten stund till att sitta ner och studera alla detaljer i den fascinerande arkitekturen och låta tankarna sjunka in.

Musiken, som har komponerats särskilt för kapellet av den berömda norska jazzmusikern Jan Garbarek, är en harmonisk blandning av saxofon och traditionella religiösa ljudlandskap.


*Benämning på åtgärder som ska främja större förståelse och samarbete mellan olika samfund i syfte att synliggöra den ecklesiastiska enigheten.

Thai-museet

Som tidigare nämnt har Nordkapsplatån besökts av flera kungligheter, och kanske var det kungen av Siam (dagens Thailand), Rama V, som gjorde stört avtryck. Som en del av en omfattande turné i Europa besökte Thailands kung Chulalongkorn (Rama V) och hans följe Norge. Efter att han välkomnats av kung Haakon i Kristiania med olika turer fortsatte resan norrut längs kusten till Nordkap. Han lät sig bäras upp från Hornvika (tidigare den enda tillgängliga ”vägen” till platån) på en bärstol 1907, och hans initialer samt året är inristade i en stor sten på platsen.

Än idag kan du besöka ett litet thailändskt museum i Nordkapphallen som ett minne av hans besök i Norge och Nordkap. Platserna han besökte återges i fotografier.

Du kanske undrar över den rosa färgen. Rosa är enligt traditionen den symboliska färgen för tisdag och sägs bringa tur. Kung Chulalongkorn föddes på en tisdag, och den rosa färgen ska därför påminna oss om kungens äventyrliga resa genom Norge

Han var den förste kungen från Sydostasien som reste till Europa. Efter sina två stora rundresor i Europa återvände han med idéer som kunde modernisera hemlandet och samtidigt förbättra de diplomatiska relationerna. Han besökte även Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Danmark under turnén. 

Postkontor

På postkontoret i Nordkapphallen kan du köpa de vanliga sakerna som brukar finnas på ett litet postkontor, men mest spännande är vykorten som du kan posta härifrån med din egen Nordkapsstämpel – en souvenir i sig! På postkontoret kan du också få ett intyg/diplom med ditt namn på som förklarar att du är/har varit en av de många besökarna på Nordkap.

Öppettider, Nordkapphallen 2024

1. januari - 17. maj 11.00 - 15.00
18. maj - 18. augusti 11.00 - 01.00
19. augusti - 31. augusti 11.00 - 23.00
1. september - 15. september 11.00 - 20.00
16. september - 30. september 11.00 - 17.00
1. oktober - 31. december 11.00 - 15.00

Ska du till Nordkap? Boka dina inträdesbiljetter till Nordkapphallen här.

Även om det finns mycket att uppleva på Nordkap, är det Nordkap själv som stjäl showen. Den 307 meter höga udden har trots allt imponerat på besökare i över 450 år – ända sedan den engelska sjömannen Richard Chancellor gav landmärket dess namn, Nordkap.

*Europas nordligaste punkt, Knivskjellodden, ligger cirka 4,5 km nordväst om Nordkapsplatån.