Saker att göra i Tammerfors

Välj ett hotell i centrala Tammerfors och bo bekvämt i närheten av forsen Tammerkoski och det urbana området som domineras av gamla fabriksbyggnader i tegel.

Ta en semester i centrala Tammerfors

I Tammerfors håller du dig sysselsatt hela helgen – det finns massor att göra! Kulturutbudet är mångsidigt och du kan hitta unika matupplevelser både på marknaderna och stadens bästa restauranger. Nuförtiden är Finlaysons gamla fabriksområde fyllt av restauranger, butiker, museer och gallerier. Tammerfors centrum är perfekt för alla typer av shoppare med både stora, välkända butiker och små specialbutiker.

Teatrar, museer och konserter

Tammerfors teater och Museicentrum Vapriikki. Bildrättigheter: Visit Tampere/Atacan Ergin och Olli-Pekka Latvala

Tammerfors har ett mångsidigt kulturutbud:

  • Muminmuseet är baserat på Tove Janssons originalboksillustrationer. I utställningen kan du även se ett två meter högt Muminhus med fem våningar.
  • Museicentrum Vapriikki ligger precis intill Tammerkoski och erbjuder mycket att se och uppleva. Det finns alltid minst tio utställningar att besöka.
  • Utställningarna på Tammerfors konstmuseum är också värda ett besök.
  • Sara Hildéns konstmuseum ligger i närheten av Särkänniemi nöjespark.
  • Museet Milavida berättar om Tammerfors historia på ett intressant sätt. Museet ligger i en underbar byggnad, och både vuxna och barn kan njuta av utställningen. Det finns vackra parkområden i närheten av museet, bland annat Tiitiäinens sagopark. Dessutom får du en fantastisk utsikt över Näsijärvi-sjön och Särkänniemi nöjespark från kullen.

Shopping och restauranger

I Finlaysonområdet hittar du stallbacken Tallipiha med en mängd olika butiker som säljer hantverk och inredningsprodukter samt ett retrocafé med delikatesser. Om du besöker Tammerfors får du inte heller missa Muka vas flaggskeppsbutik, som erbjuder produkter från finska formgivare.

Det är lätt att hitta ställen att äta på i Tammerfors. Legendariska restauranger såsom Tillikka och Ohranjyvä är värda ett besök. Du kan också besöka Nordens största saluhall, Finlands första kattkafé, många små lokala bryggerier och det idylliska Waffle Cafe.

Friluftsliv och aktiviteter

Förutom att besöka nöjesparken Särkänniemi kan du utforska en mängd olika friluftsaktiviteter och njuta av naturen under din vistelse i Tammerfors. Staden har flera frisbeegolfbanor, varav en ligger vid sjön Pyynikki bredvid Scandic Rosendahl, där du också kan få ett träningspass när du tar dig uppför trapporna upp till Pyynikki utsiktstorn. Det finns många stränder och offentliga bastur i Tammerfors. På Rauhaniemi folkbad kan du bada och basta året runt, och vid den lugnare bastun i Kaupinoja nära centrum erbjuds även många tjänster, till exempel kanotuthyrning.

Boende i Tammerfors

Scandic har fem hotell i Tammerfors: fyra i centrum och ett i det fantastiska sjölandskapet Pynike, bara en kort promenad från centrum.