Saker att göra i Ruka

Omgivningarna runt Scandic Rukahovi i Ruka erbjuder ett stort utbud av aktiviteter och skojiga saker att göra året runt för den som önskar att röra på sig.

Boka hotell i Rukaäventyr i Ruka året runt

Vinteraktiviteter

xx

Mycket snö på vintern och ett varierande landskap skapar idealiska förutsättningar för en vintersemester i Kuusamo. Ruka-regionen har blivit ett paradis för dem som gillar fritidsaktiviteter utomhus. Fin, ren snö, krispig frost och den mystiska, mysiga stämningen i polarnatten erbjuder vinteraktiviteter från morgon till kväll. I Ruka kan du

  • åka längdskidor omgiven av granar och snöklädda tallskogar
  • åka utförs i hisnande vackra fjäll och
  • beundra den orörda vildmarken från en skoter eller hundsläde
  • gå på snöskovandring på sjön Vuosselijärvis is och tillbringa en natt i ett vindskydd intill den sköna glöden från en brasa.

Skidspår

Det närmaste skidspåret börjar precis intill Scandic Rukahovi. Längdskidspåren inkluderar Ruka-leden på 9 km, Saarua-leden med 11 km upplysta spår samt Vuosseli-leden på 11 km.

Det första upplysta snöspåret går från Ruka by vid Kaltiolampi-dammen till Kelorinne och är 500 m långt per riktning. Spåret är kostnadsfritt och öppet dagligen för alla. Lamporna lyser fram till kl. 21.00.

Utförsåkning

Utförsåkningssäsongen 2021–2022 i Ruka varar till den 8 maj! Några av backarna ligger alldeles intill Scandic Rukahovi. Det finns 39 backar och du kan hyra utrustning för olika vintersporter i uthyrningsbutiken Piste.

Vintercykling

Med de breda däcken på en Fatbike kan du cykla även i vinterförhållanden. Ruka har flera markerade vintercykelspår, t.ex. Antinperä, Hirsilampi, Lammintupa och Riisitunturi, som alltid underhålls efter snöfall vid behov.

Slädåkning

Prova på slädåkning i östra Ruka, i den nedre delen av Vuosseli Lastenmaa samt även i Mastorinteet och i Ruka by, i närheten av Kaltiolampi. När du bor på hotell Scandic Rukahovi kan du hyra en släde i hotellreceptionen.

Bild: Ruka-Kuusamo Matkailu

Cykelleder för mountainbike

Det finns totalt 180 km av markerade mountainbikeleder i Ruka-Kuusamo-området. Valtavaara-leden i Ruka (men inte Karhunkierros-sträckan) och Salmilampi/Valkeisenvaara-leden samt underhållslederna och -spåren i backområdena är lämpliga för mountainbike, även om de inte är officiellt märkta som mountainbikeleder.

Cykellederna i Rukas backar är markerade i turkosblått på kartor och med en cykelskylt i terrängen. Guidade mountainbiketurer finns också tillgängliga. Ruka Bike Park erbjuder förstklassiga förhållanden och terräng för mountainbiking och downhillcykling. Cykelsäsongen i Ruka varar till slutet av oktober.

Vandring

Ruka-regionen i Kuusamo är ett populärt resmål för vandring. Förutom den berömda och mycket populära Karhunkierros-leden (Björnrundan), så erbjuder området många andra vandringsleder och sevärdheter som kan nås till fots.

Forsränning och paddling

De stora vattendragen i och runt Kuusamo erbjuder ett fantastiskt nätverk för forsränning och paddling, men även mer avkopplande roddaktiviteter.

Skivgolf

Ruka DiscGolfPark är en tävlingspark med 20 hål. Skidortens stora nivåskillnader gör det både utmanande och roligt att spela på den här banan. Det finns dessutom en bana med 21 hål i Rukas backar på sommaren och en familjebana med 9 hål i backarna vid Talvijärvi.

Golf

Kuusamo Golfs 18-hålsbana är en fantastisk upplevelse! Kuusamo Golf ligger cirka 20 minuter med bil från Scandic Rukahovi, nära Kuusamos centrum. Du kan enkelt betala greenfee i hotellreceptionen.

Fyrhjulingssafari

Njut av de fantastiska landskapen och bergen i Kuusamo på ett fordon som klarar alla terränger. Det finns flera olika arrangörer som anordnar guidade safaris.

Björnsafari

En unik upplevelse. Se björnar, skogens konung, vargar eller järvar på ett säkert sätt, men så nära inpå som cirka 3 meter. 

Boka hotell i Ruka