Kuststäder i Finland

De finska kuststäderna sjuder av liv under sommarmånaderna! Om en ö-semester finns med på din önskelista ska du definitivt besöka Finland, som har en av världens största skärgårdar med 40 000 öar. Gamla trästäder, historiska herrgårdar, stora nationalparker och platser som finns uppskrivna på UNESCO:s världsarvslista kan alla upplevas längs den vackra kusten.

Åbo

I den sydvästra delen av Finland hittar du medeltida slott och fästningar, saltstänkta idyller och hamnliv. I det här området ligger Finlands före detta huvudstad, som även är landets äldsta stad. Åbo erbjuder alla förutsättningar för en semester fylld med shopping och kultur. I Åbo finns en mängd fantastiska restauranger och många av dem kommer att locka dig till det vackra området längs Aura å. Om du skulle vara trött på att vandra, uppfyller Skärgårdsleden varje cyklists dröm med sin rutt på 250 mil. Åbo är den perfekta platsen att starta äventyret på!

Sjundeå

Sjundeås gamla slott, herrgårdar och beundransvärda natur erbjuder en idealisk miljö för avkoppling. För den som vill ha aktiviteter och rekreation finns det gott om möjligheter, såsom golf, kajakpaddling, simning och guidade utflykter.

Helsingfors

Helsingfors skärgård består av fler än 300 öar. Suomenlinna är en av de mest populära öarna utanför Helsingfors och är tillgänglig året runt.  Suomenlinna sjöfästning, som finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista, ligger 15–20 minuter med färja från Salutorget. Andra populära öar är Seurasaari, Pihlajasaari, Uunisaari, Lonna och Vallisaari, som ligger bredvid Suomenlinna. Många av öarna har restauranger där du kan njuta av havsutsikten och god mat.

Uleåborg

På sommaren gör de ljusa nätterna, de charmiga evenemangen på salutorget Torinranta och de gröna parkerna Uleåborg till ett härligt semestermål. Uleåborg erbjuder ett magiskt landskap året om, och vandrare bör inte missa den 2 km långa vandringsleden längs kusten till den unika ön Pikisaari, där många av de ursprungliga trähusen finns bevarade. 

Vasa

Foto: Visit Finland – Rita Lukkarinen

Den unika Kvarkens skärgård finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista tack vare sina fantastiska öar. Här reser sig fortfarande moränformationer från istiden långsamt upp ur havet. Du kan ägna dig åt en mängd friluftsaktiviteter, som att cykla, segla, paddla kanot, vandra och utöva fågelskådning. Med bil når du skärgården på bara 20 minuter från Vasa centrum.