Koldinghus

Koldinghus är ett forntida kungligt slott i Kolding. Det är beläget mitt i vacker park, omgivet av skog och en vallgrav. Slottet byggdes i mitten av 1200-talet. 1808 förstördes det vackra palatset i en brand, och det stod länge kvar som en romantisk, övergiven ruin. I dag har slottet restaurerats och används som museum.Koldinghus – från slott till ruin

I mitten av 1200-talet stod det magnifika slottet Koldinghus färdigt. Från de vackra vallarna runt slottet kan besökare beundra utsikten över staden och slottssjön. Tornet i Koldinghus är 75 meter högt och bjuder också på en makalös utsikt. Slottet har använts som borg, kunglig residens, och nu som museum. När pesten härjade i Köpenhamn från 1711 till 1712 använde Fredrik IV Koldinghus som sitt residens. Då skulle slottet, givetvis, byggas om för att överensstämma med de krav som gällde för barockens arkitektur.

Det imponerande slottet gick dock ett tragiskt öde till mötes, när det brann ner 1808. Danmark var allierat med Frankrike och Spanien under Napoleonkrigen, och under den tiden bodde spanska och franska soldater på Koldinghus. De var vana vid mycket varmare klimat och led fruktansvärt av kylan under sin tid i Kolding. I ett försök att hålla sig varma överfyllde de kaminerna, vilket resulterade i en stor eldsvåda. Brandkåren kom inte fram till branden förrän det var för sent. Elden förtärde så mycket av slottet att inget försök gjordes för att bygga om det. Slottet förblev en ruin fram till 1890-talet, då man inledde det enorma arbetet med att återställa det.

I dag är Koldinghus ett museum där besökare kan utforska slottets historia och ta del av fascinerande utställningar.

Hotell nära Koldinghus

Om du planerar att besöka Koldinghus är Scandic Kolding det perfekta stället att bo på. Hotellet ligger endast tolv minuter i bil från slottet. Du kan även hyra cyklar på hotellet och ta dig till den historiska byggnaden på 20 minuter.