Skagenmålarna

Har du besökt Skagen någon gång? Om du har det så håller du säkert med om att Skagen har ett speciellt ljus. Det sägs att det finns en väldigt speciell ljuskvalitet som man bara kan hitta i Skagen. Det var tack vare detta speciella ljus som en grupp konstnärer bosatte sig på Skagen i slutet av 1800-talet. Konstnärerna i denna grupp målade några av de vackraste målningarna som vi har i Danmark idagSkagenmålarna – en konstnärskoloni i Skagen

Så tidigt som på 1830-talet började de första konstnärerna från "guldåldern" att upptäcka Skagen med dess klara ljus, vackra landskap och fascinerande invånare. Marinus Rørbye och Steen Steensen Blicher var bland de första att fånga denna vilda, vackra natur och de svåra levnadsförhållandena för dåtidens fiskare i sina målningar.

Konstnärerna började anlända på 1870-talet och kom att bli del av konstnärskolonin i Skagen, en grupp som vi idag kallar för Skagenmålarna. Bland de mest kända namnen finns Holger Drachmann, P. S. Krøyer och hans fru Marie Krøyer samt Michael Ancher och hans fru Anna Ancher.

Michael Ancher, Den drunkna fiskaren – Foto Skagens konstmuseum

Lär känna Skagenmålarna

Om du reser till norra Jylland och Skagen så får du inte missa ett besök på Skagen Museum. Här kan du se de mest berömda Skagenmålningarna. Du kan se Michael Anchers En promenad på stranden som visar fem kvinnor som går på stranden i Skagens vackra ljus. Du kan också låta dig uppslukas av P.S. Krøyers Midsommarbrasa på Skagens strand som visar stadens överklass när de firar midsommar. Skagenmålarna är även kända för att ha skildrat de lokala fiskarnas hårda liv. Ett exempel är Michael Anchers sorgsna men vackra målning Drunknad fiskare. Betraktaren får bevittna när vänner och familj tar sitt sista avsked av en drunknad fiskare. Målningen med sitt dystra motiv visar även det väldigt speciella ljus som finns i Skagen.

Hotell i närheten av Skagen

Om du planerar att besöka Skagen så rekommenderar vi att du tar in på vårt hotell i Frederikshamn, Scandic The Reef. Härifrån tar det ca 40 minuter med bil till det vackra Skagen.