Nordsjälland

Köpenhamns gröna trädgårdar och Danmarks svar på Rivieran är definitivt värda ett besök.Områdena på Nordsjälland är gröna oaser med mängder av aktiviteter, gastronomiska äventyr och frisk luft, och här finns även vackra (och barnvänliga) stränder. Det är inte för intet som områdena kring Nordsjälland kallas Köpenhamns gröna trädgårdar och den danska Rivieran.

Gilleleje

Själlands nordligaste spets har varit ett område med säsongsfiske sedan 1300-talet. I dag är Gilleje en idyllisk handelsstad, och fiske är en permanent och viktig del av vardagen. Området bjuder även på frodig grön natur och vackra stränder.

Fynda på marknaden i Gilleleje centrum, som är öppen hela sommaren. Eller besök Snedkeriet, en mötesplats för Gillelejes konst- och kulturkretsar, där du hittar allt från textilier och smycken till målningar och skulpturer.

Eller ta ett dopp på Strandbakkerne strand, en barnvänlig strand öster om Gilleleje hamn, eller Gilleleje Veststrand som ligger nära centrum.

När du blir hungrig finns det gott om spännande matställen att välja bland. Prova en av Gillelejes många fiskrestauranger, där du serveras underbara delikatesser från havet – självklart nyfångade!

Tisvilde och Tisvildeleje

Känn havsbrisen och doften av strandråg. Tisvilde och Tisvildeleje har en lång, barnvänlig strand där hela familjen kan dyka i de blå vågorna, koppla av på stranden och äta en glass från någon av de lokala glasskioskerna.

Ge dig ut på äventyr i Troldeskoven (Trollskogen) – en 180 år gammal skog som sträcker sig längs kusten från Tisvildeleje och ända bort till Asserbo Plantage.

Skogen är fascinerande att utforska för äventyrliga själar, lika mycket för storleken som de märkliga träden som har formats av väder och vind.

Rørvig

Hitta din inre krabbfiskare vid Rørvig hamn. Den här platsen är berömd för krabbfiske, och barn i alla åldrar kan ligga på piren och fiska efter krabbor i hamnen.

I Rørvigs omnejd hittar du även det två naturhamnarna Skansehage och Skansebugten som båda var samlingsplatser under vikingatiden när det var dags att välja en ny kung. En stor sten har rests här till minne av de forna kungavalen.