Kronborg slott

Addera lite mystik till din sommarsemester med ett besök till Danmarks kanske mest mytomspunna slott. Shakespeares ”Hamlet” utspelar sig på Kronborg slott, och i dag sover Holger Danske djupt i valven. Medan han sover kan du utforska omgivningarna kring slottet – ett av Nordeuropas främsta renässansslott – som finns med på UNESCO:s världsarvslista.Hamlet & Holger Danske live i Elsinore

Kronborg Castle – hem till historiska karaktärer både från Danmarks historia och Shakespeares främsta verk – är beläget på Själland vid den punkt där avståndet är som kortast mellan Danmark och Sverige.

Holger Danske slumrar i valven djupt ner under jorden. Han har suttit här länge, och om man ska tro historien kommer han att sitta här ända till den dagen då Danmark hotas av fiender.

Kronborg slott har även varit hem till en av litteraturhistoriens mest kända prinsar – Shakespeares danska prins Hamlet.
Shakespeare besökte aldrig Kronborg själv men hade säkert hört ryktas om det utsvävande livet på slottet från de många skådespelare som uppträdde där på hans tid.

Shakespeare-festivalen

Hamlet är världens mest spelade pjäs. Varje sommar kan du också besöka Shakespeare-festivalen på Kronborgs slottsgård, där internationella Hamlet-uppsättningar ger nytt liv till historien i dess autentiska miljö.

Shakespeare-festivalen kan besökas i juni, juli och augusti.

Från Krogen till Kronborg

Före slottet stod Krogen här. Krogen var en fästning som byggdes av Erik av Pommern 1420 och ursprungligen användes för insamlingen av Öresundstullen. På den tiden riktades de hotfulla kanonerna mot skepp i Öresund, så att sjömän inte skulle våga passera utan att betala tullavgiften till kungen.
1574–85 byggde Fredrik II det renässansslott som finns på platsen i dag, och som år 2000 upptogs på UNESCO:s världsarvslista.