Parforcejaktlandskap

En gång i tiden var det här som kungarna jagade – nu är området öppet för dig att utforska! Besök parforcejaktlandskapen i Store Dyrehave vid Hillerod, Gribskov och Jægersborg Dyrehave, som togs upp på UNESCO:s världsarvslista i juli 2015.På jakt efter Danmarks historia

Mycket av Danmarks historia döljer sig på Nordsjälland. I dag kan du gå på historiejakt i de pittoreska områden som förr i tiden var kungliga jaktmarker. På den tiden jagade man kronhjort. Det finns fortfarande gott om de vackra djuren i Hillerød, Gribskov och Jægersborg, där parforcejakt var vanligt för hundratals år sedan. Men i dag åker man till området för att beundra de majestätiska djuren, öppna landskapen och vackra vandringslederna. Det anses faktiskt vara en så enastående upplevelse att området har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

Med inspiration från Versailles

När Kristian V på 1680-talet bestämde sig för att anlägga parforcejaktlandskapet på Nordsjälland var det utan tvekan för att skriva historia – både i Danmark och i resten av världen. Han tog inspiration från den tidens mest storslagna kungliga palats – Versailles i Frankrike.
Liksom de franska barockträdgårdarna fick området frodiga skogspartier i ett mönster av stjärnor omgivna av kvadrater.

Parforcejakt

I dag kan alla njuta av det vackra området, men parforcejakten som bedrevs här förr i tiden var inget för känslosamma besökare. En kronhjort jagades av ryttare och hundar tills den till slut gav upp av total utmattning. Den ärofyllda uppgiften att döda djuret med svärd eller spjut överläts till kungen eller dagens mest distingerade gäst.