Tidigare sporthjältar

I tidigare års "Årets sportförälder" har nomineringar på engagerade sportföräldrar fullkomligt regnat in. Vi ville helst dela ut pris till allihop. Här vill vi lyfta några av alla de fina berättelser vi fick in. Små insatser från engagerade vuxna som gjort stor skillnad för unga sportare. Håll till godo!2019

"Outtröttlig finns han där för föreningen - för styrelsen- för ungdomssektionen - för laget - och för varje tonårstjejs individuella resa.

Här handlar det om något större. Kanske handlar det framförallt om Jonas oerhörda förmåga att se varje ungdom, lyssna till deras livshistorier, och stötta dem vidare i både med och motgångar. [...] Laget är mer sammansvetsade än någonsin och tjejerna kan inte tänka sig något annat än en blöt fotbollsplan en regnig fredagskväll på grusplan i oktober.

Sportförälder: Jonas Back
Förening: Ödsmåls IK, fotboll
Nominerad av: Gabriella Graflund

"Laget är mer sammansvetsat än någonsin"

"Sara är tränare för ett gäng handbollstjejer. För henne är inte bara sporten viktig, utan lika viktigt är lagandan och det sociala runt omkring. Hon lyfter alla tjejer utifrån deras egna utgångspunkt och ser ALLAS potential. [...]

Kombinationen med att ha höga (men relevanta) krav på spelarna, humor, glädje och lekfullhet ger ett lag där närvaron är hög. Saras engagemang är grunden till allt detta (och mycket mer)."

Sportförälder: Sara Gunnarsson
Förening: HK Järnvägen F12, handboll
Nominerad av: Pernilla Granfeldt

"Lika viktigt är lagandan och det sociala runt omkring"
"Hon skjutsar och hämtar, inte bara oss hennes egna barn utan andra om de behöver. Hjälper föräldrar att förstå tävlingsregler, hejar, skrattar, tröstar och kramar under tävlingarna!

Fixar gemensamma klubbkvällar där alla är välkomna. Hon pratar extra med de ensamkommande och leker med barnen som tittar på. Ser till att de minsta har papper och penna om det skulle bli lite tråkigt."


Sportförälder
: Jessica Vesterlund
Förening: Soo Shim Taekwondo klubb, Taekwondo
Nominerad av: Cecilia Norberg

"Hon hejar, skrattar, tröstar och kramar under tävlingarna!"

2018

"Det är alltid han som ställer upp när det behövs"

Martin har tre barn och jobbar som lärare och deltidsbrandman. Ändå ställer han alltid upp och tränar våra barn och ungdomar tre dagar i veckan. Det är alltid han som ställer upp och gör det lilla extra eller tar en extra träningsgrupp om det saknas ledare. Även när vår anläggning behöver extrapersonal för att spruta konstsnö en natt mitt i veckan, vem är det då om inte Martin som dyker upp och tar ett pass 00-02? Allt för att barnen ska ha snö att åka skidor på. En sann hjälte för vår ungdomsverksamhet. 

Sportförälder: Martin Erlandsson

Förening: Tranemo IF, Skidor

Nominerad av: Daniel Engen

"Utan Malin skulle barnen inte kunna hålla på med sin favoritidrott"

Malin har startat en egen simklubb för att alla på orten ska ha möjlighet att utöva sin favoritsport. Bara för dessa barns skull. Nu har hon lagt all sin fritid på denna klubb och dessa barn i ett helt år, utan att få en krona för det. Utan henne skulle dessa simmare inte längre kunna hålla på med sin idrott och att hon möjliggjoprt detta betyder så enormt mycket för så många. 

Sportförälder: Malin Eriksson Wenell

Förening: Simklubben Blåkulla

Nominerad av: Tobias Eriksson
 

”Hon gör att tjejerna vågar ta plats på skatescenen”

Helena har skapat ett fantastiskt gäng unga tjejer som alltid peppar och hjälper varandra att lära sig nya tricks. Helena ordnar tjejskate-läger och kör tjejerna till olika skejthallar och tävlingar runt om i hela landet. Det inspirerar otroligt många att våga ta plats och ha kul på skatescenen, som annars domineras av killar.

Sportförälder: Helena Selander

Förening: Glitterninjorna/Varbergs skateboardklubb

Nominerad av: Jessica Jansson
 

”Att träna småkillar är inte lätt, men Marios har kämpat och kämpat. Att få se killarna utvecklas är helt underbart.”

För mig handlar det om att jag ser att killarna är trygga med Marios och det är värt att lyfta fram. Att träna småkillar är inte helt lätt men Marios har kämpat och kämpat och att få se hur killarna utvecklats är underbart. En tränare som gör det ideellt, hur tackar man en sådan som förälder? Jo så här tänker jag!!! Jag är och har varit lagförälder länge i det här laget och kan inte säga annat än att Marios är en grym tränare som kämpat med killarna i flera år.

Sportförälder: Marios Panagiotopoulos

Förening: Kfum

Nominerad av: Ingrid Mokédé

 

"Hon gör så att alla känner sig duktiga oavsett förutsättningar"

Tidigare fanns inget hockeylag för barn med funktionsnedsättningar. Då startade Linda upp ett. Eftersom det handlar om ungdomar med funktionsnedsättningar krävs det betydligt mer av tränaren. Och där finns hon varje söndag, inte bara för sitt eget barn utan även för våra ungdomar och hjälper dem så alla kan vara med och känna att de är duktiga oavsett deras förutsättningar. När en av spelarna fick problem med att stå och spela ordnade hon på eget initiativ fram en hockeykälke så killen kunde fortsätta spela.

Sportförälder: Linda Sebek

Förening: Sala Hockey

Nominerad av: Anne Hartikainen