Tidigare sporthjältar

I tidigare års "Årets sportförälder" har nomineringar på engagerade sportföräldrar fullkomligt regnat in. Vi ville helst dela ut pris till allihop. Här vill vi lyfta några av alla de fina berättelser vi fick in. Små insatser från engagerade vuxna som gjort stor skillnad för unga sportare. Håll till godo!"Det är alltid han som ställer upp när det behövs"

Martin har tre barn och jobbar som lärare och deltidsbrandman. Ändå ställer han alltid upp och tränar våra barn och ungdomar tre dagar i veckan. Det är alltid han som ställer upp och gör det lilla extra eller tar en extra träningsgrupp om det saknas ledare. Även när vår anläggning behöver extrapersonal för att spruta konstsnö en natt mitt i veckan, vem är det då om inte Martin som dyker upp och tar ett pass 00-02? Allt för att barnen ska ha snö att åka skidor på. En sann hjälte för vår ungdomsverksamhet. 

Sportförälder: Martin Erlandsson

Förening: Tranemo IF, Skidor

Nominerad av: Daniel Engen

"Utan Malin skulle barnen inte kunna hålla på med sin favoritidrott"

Malin har startat en egen simklubb för att alla på orten ska ha möjlighet att utöva sin favoritsport. Bara för dessa barns skull. Nu har hon lagt all sin fritid på denna klubb och dessa barn i ett helt år, utan att få en krona för det. Utan henne skulle dessa simmare inte längre kunna hålla på med sin idrott och att hon möjliggjoprt detta betyder så enormt mycket för så många. 

Sportförälder: Malin Eriksson Wenell

Förening: Simklubben Blåkulla

Nominerad av: Tobias Eriksson

"Han visar vägen för schysst spel - på och utanför planen"

Johan är en peppande team player - och en fair player! Han har en vana att ta med blombuketter till domarna efter matcherna, och tacka dem för deras insatser. Allt för att markera både för spelare, föräldrar och domarna själva att det är så vi bör bemöta varandra på och vid sidan av planen. Johan är på detta sätt en otroligt god förebild och hans agerande får positiva effekter för de unga som väljer att engagera sig i sin idrott, både som spealre och som domare. 

Sportförälder: Johan Kohnke

Förening: Rosengård FC

Nominerad av: Kristin Skoog

”Vid en tävling var vår son väldigt nervös och vi föräldrar nådde inte fram till honom, då fanns Jonas där!”

Jonas ställer inte bara upp som tränare för barnen i Hörby motocrossklubb utan är ett enormt stöd även för oss vuxna. Jonas tvekar aldrig att hjälpa till med att skruva på crossarna, låna ut verktyg, och coacha barnen när de är ute på tävlingar. Vid en tävling var vår son väldigt nervös och vi som föräldrar nådde inte riktigt fram till honom, men då fanns Jonas där! Han pratade i lugn och ro med vår son, fick fram vad han var nervös över och talade med honom på ett sätt som gjorde att nervositeten försvann. För oss är Jonas Årets sportförälder!

Sportförälder: Jonas Jersler

Förening: Hörby Motocrossklubb

Nominerad av: Ulrika Ekstrand

 

”Hon gör att tjejerna vågar ta plats på skatescenen”

Helena har skapat ett fantastiskt gäng unga tjejer som alltid peppar och hjälper varandra att lära sig nya tricks. Helena ordnar tjejskate-läger och kör tjejerna till olika skejthallar och tävlingar runt om i hela landet. Det inspirerar otroligt många att våga ta plats och ha kul på skatescenen, som annars domineras av killar.

Sportförälder: Helena Selander

Förening: Glitterninjorna/Varbergs skateboardklubb

Nominerad av: Jessica Jansson

 

"Han får deras ögon att lysa"

Han bokstavligen ser varje barn i laget. De tre killarna som är blyga, som inte riktigt vågar släppa mamma och pappa går han fram till. Och med sin magi får han deras ögon att lysa och följa med ut på isen. När en av killarna i laget tappade lusten och glöden pratade han med honom och uppmuntrade till att han skulle ta det lugnt och inte känna sig tvingad att komma på träningar och matcher. Den lilla killen var borta två träningar och kom sen tillbaka full av energi och tycker att hockey är det roligaste som finns.

Sportförälder: Joachim Stålmarck

Förening: Värmdö Hockey

Nominerad av: Jessica Stålmarck

 

”Att träna småkillar är inte lätt, men Marios har kämpat och kämpat. Att få se killarna utvecklas är helt underbart.”

För mig handlar det om att jag ser att killarna är trygga med Marios och det är värt att lyfta fram. Att träna småkillar är inte helt lätt men Marios har kämpat och kämpat och att få se hur killarna utvecklats är underbart. En tränare som gör det ideellt, hur tackar man en sådan som förälder? Jo så här tänker jag!!! Jag är och har varit lagförälder länge i det här laget och kan inte säga annat än att Marios är en grym tränare som kämpat med killarna i flera år.

Sportförälder: Marios Panagiotopoulos

Förening: Kfum

Nominerad av: Ingrid Mokédé

 

"Hon gör så att alla känner sig duktiga oavsett förutsättningar"

Tidigare fanns inget hockeylag för barn med funktionsnedsättningar. Då startade Linda upp ett. Eftersom det handlar om ungdomar med funktionsnedsättningar krävs det betydligt mer av tränaren. Och där finns hon varje söndag, inte bara för sitt eget barn utan även för våra ungdomar och hjälper dem så alla kan vara med och känna att de är duktiga oavsett deras förutsättningar. När en av spelarna fick problem med att stå och spela ordnade hon på eget initiativ fram en hockeykälke så killen kunde fortsätta spela.

Sportförälder: Linda Sebek

Förening: Sala Hockey

Nominerad av: Anne Hartikainen

 

”Utan Salem hade nog inte laget funnits”

Han är alltid positiv, peppande och gör alltid det lilla extra. Han skjutsar och hämtar barn som inte tar sig till träningarna. Och han hjälper till och tar föräldrars pass i kiosken när dom inte kan. I somras när laget skulle åka på sin första cup borta var det bestämt att varje barn behövde ha en vuxen med sig, eftersom laget består av många killar som behöver lite extra stöd. Då tog Salem på sig ansvaret för de killar vars föräldrar inte hade möjlighet att vara med på cupen. Utan Salem hade nog inte laget funnits och flera av killarna hade förmodligen inte haft möjlighet att få spela fotboll.

Sportförälder: Salem Abdulwahab

Förening: Gif Sundsvall p06

Nominerad av: Viveca Holm

 

”Han kör båten timme efter timme så länge det finns ungdomar som vill åka vattenskidor”

Han är bara helt fantastisk. Jag har varit med i flera idrottsföreningar under åren men aldrig stött på något liknande. Han kör båten timme efter timme efter timme så länge det finns ungdomar som vill åka vattenskidor. En unik händelse var när min dotters trickande inte fungerade. Mikael förstod direkt att det var  några skruvar som var lite lösa, körde till bryggan och fixade det så att hon kunde fortsätta träna på en riktigt fungerande bräda. Om inte det hade skett hade hon inte tagit silver på USM.

Sportförälder: Mikael Grekula

Förening: Bollebygd vattenskidklubb

Nominerad av: Eva-lott Svensson

Vem är Årets sportförälder för dig?

Vill du också nominera någon som gör det där lilla eller stora extra för laget eller föreningen? Klart du ska! Nu letar vi Årets sportförälder 2019. Vinnaren kommer, förutom att bli uppmärksammad på Idrottsgalan, få åka på ett sportevenemang med hela laget inklusive övernattning på hotell.