En fantastisk gästupplevelse för alla

På Scandic arbetar vi tillsammans för att alla ska känna sig välkomna. Det skapar en positiv arbetsmiljö för våra medarbetare, vilket i sin tur hjälper till att göra Scandic mer framgångsrikt.Vi ser till alla känner sig lika välkomna

Det är viktigt att Scandics medarbetare känner sig bekväma när de interagerar med alla sorters gäster. Vi hoppas att du vill lära dig mer om att interagera med gäster som har tillgänglighetsbehov och att du blir en tillgänglighetsambassadör – både på jobbet och i ditt privatliv!

Hur kan du få Scandics gäster att känna sig välkomna i olika situationer? Se filmerna nedan för att ta reda på det.

Att välkomna en gäst som är blind eller har nedsatt syn

Man märker ofta att en gäst är blind eller har nedsatt syn på att de går med sin vita käpp. Eftersom det kan vara en utmaning att komma till nya platser vill vi göra allt vi kan för att få gäster med nedsatt syn att känna sig trygga och bekväma. Om du inte har tid att göra det från den stund då gästen anländer, be honom eller henne att slå sig ner i lobbyn medan du hittar en annan medarbetare som kan hjälpa till. Du kan även erbjuda dig att följa med gästen till receptionen och hjälpa dem att checka in.

Att välkomna en gäst som är döv eller har nedsatt hörsel

Om gästen har nedsatt hörsel ska du alltid hålla ögonkontakt. Det gör det enklare för gästen att läsa på läpparna. Kom ihåg att ha ett anteckningsblock och en penna på receptionsdisken. Du ska även fråga gästen om de vill ge oss sitt mobilnummer så att vi enklare kan kommunicera med dem under vistelsen.

Att välkomna en gäst med nedsatt rörlighet

Välkomna först alla gäster på samma sätt genom att säga: ”Välkommen! Vad kan jag hjälpa till med?” Det är ett bra sätt att ta reda på vad gästen behöver och kunna föreslå den bästa lösningen.

SNABBGUIDE

 • Gäst som är blind: Presentera dig när du står vid gästens sida. Fråga om de behöver hjälp med något och erbjud dig att följa med dem.
 • Gäst med personlig assistent: Välkomna båda, eftersom båda är gäster. Tala till den som talar till dig. Tala aldrig över en person som sitter i rullstol.
 • Gäst med kryckor/käpp: Erbjud gästen att slå sig ner i lobbyn. Fråga om de behöver en duschstol och försök att ge dem ett rum nära hissen så att de enklare kan ta sig runt. 
 • Gäst med nedsatt hörsel eller tolk: Håll ögonkontakt med gästen. Erbjud papper och penna. Ta gästens mobilnummer för att kunna kommunicera med sms.

VAD HAR DU LÄRT DIG?

 • Vad är det första du ska göra när du tar emot en gäst som är blind?
 • Presentera dig när du står vid gästens sida.
 • Lägga handen på gästens arm och säga: ”Välkommen! Vad kan jag hjälpa till med?” 
 • Om en gäst har svårt att gå, till exempel om han eller hon går med kryckor, vad ska du göra?
 • Led gästen till rummet genom att hålla den i handen. 
 • Erbjud gästen att slå sig ner.       

ANTA UTMANINGEN! TA DIG RUNT I DITT HOTELL MED RULLSTOL

Det bästa sättet att förbereda sig för att hjälpa gäster med särskilda behov är att uppleva världen som de gör. Låna en av hotellets rullstolar för att ta dig runt i hotellet och sträcka dig efter saker du behöver.

Fråga dig själv:

 • Hur var den här upplevelsen?
 • Var det enkelt att ta sig överallt och att nå allt?
 • Är det något vi kan göra på hotellet för att underlätta för gäster som använder rullstol?