Entreprenören: "Rätta platsen för utanför-boxen-tänk"

Snart är Ulf Skarin uppe i 1 000 lunchdejter med intressanta människor han inte känner. De bästa intervjuerna hamnar i den populära podcasten Ulfs lunch och samtalen sker alltid kring samma lilla bord på Downtown Camper by Scandic. Varför då undrar vi.”Allt du behöver för en arbetsdag finns oftast i molnet”

Det var ett tag sen Ulf Skarin lämnade sitt jobb som chefredaktör för Veckans Affärer. I ungefär samma veva sa han adjö till idén att spendera sina dagar på ett traditionellt kontor och var tidig med att haka på trenden med coworking spaces, fria arbetsdagar och lobbyjobb.

– Jag tror att idéer, innovationer och att tänka utanför boxen kräver en miljö där det händer saker, där du utsätts för nya impulser, nya människor och nya infallsvinklar, säger Ulf där vi träffar honom ”på kontoret”, det vill säga i lobbyn på Downtown Camper by Scandic i centrala Stockholm. 

– När du sitter i samma kontorslandskap med samma människor, så blir det bara samma sak hela tiden. Då är det svårt att tänka i nya banor.

Varför tror du att coworking och exempelvis lobbyjobb har exploderat på sistone?

– Det har ju hänt en hel del inom näringslivet de senaste åren. Det var inte så länge sen som storbolagen var hjältarna och direktörerna prydde framsidorna på affärstidningarna. Det ser man aldrig numera. Istället är det en entreprenörs-kult därute, där man hyllar startups och egenföretagare.

– Samtidigt blir vi mer och mer tjänstifierade och de flesta av oss behöver inte så många prylar och maskiner längre för att utföra våra arbeten. Allt du behöver för en arbetsdag finns ju oftast i molnet.

Ser du några tydliga trender framöver?

– Hållbarhetstrenden i stort påverkar även synen på coworking där det handlar om att använda de byggnader som redan finns, istället för att bygga nya. Och att använda de kontor som redan finns, istället för att skapa nya arbetsplatser. Där kommer ju hotellen in.

– En annan trend handlar om att tänka in coworking redan från början. I San Francisco finns det exempelvis en regel som går ut på att om man bygger ett nytt hus, så måste man upplåta en yta på bottenvåningen för att människor ska kunna sitta där och jobba.

Vad gillar du själv med att jobba i hotellmiljö?

– Att det händer mycket hela tiden. Människor kommer och går, och det känns både internationellt och kosmopolitiskt. Jag jobbar ganska mycket och behöver kunna fokusera på mitt skrivande, samtidigt som det är skönt att vara i en miljö där man inte känner sig ensam.

Hur kommer det sig att du hamnade på Downtown Camper?

– Inriktningen på hotellet är att man ska utforska – såväl Stockholm som sig själv och andra människor. Så idén med min podcast, att träffa människor och utbyta idéer, passar väldigt fint ihop med hotellets koncept. Dessutom är arbetsmiljön väldigt bra här. Det är nedtonade färger och lagom ljudnivå, något som annars kan vara ett problem med att jobba i offentliga miljöer.

Har du några praktiska tips till den som vill prova arbetslivet utanför kontorets väggar?

– Att börja i en hotellobby är ju bra för att det är gratis och välkomnande, vilket förvånansvärt få känner till. Sen tror jag det är viktigt att digitalisera precis allting. Det finns ju många tjänster så att du alltid kan jobba mot molnet. Och en snygg och trimmad väska är såklart alltid bra att ha.