En lyxig och grön frukost

Vill du servera en generös och lyxig frukost men även kunna använda upp all mat? Inga problem, om du frågar matbloggaren och kokboksförfattaren Aicha Bouhlou. För henne är resterna minst lika goda!Upphovsrätt foto och recept: Matbloggaren Aicha Bouhlou: aichasmat.no

”Jag tänker inte på mat som rester, för det ordet är så negativt laddat. Vi måste lyfta resterna och se dem som ingredienser”, säger Aicha Bouhlou entusiastiskt. Bloggaren på aichasmat.no och författaren till boken ”Den grønne maten” har själv vuxit upp i en stor familj med många barn och bara en inkomst. ”Jag har lärt mig vikten av att använda allt och inte kasta några av ingredienserna.”

Kombinera ingredienser

”Ingrediens” är därför ledordet när Aicha, som har rötter i Marocko, Tyskland och Norge, lagar nya rätter av den mat som blir över efter måltider. Det är en konst som många av oss kämpar med. Vi fyller upp skåp och kylskåp med mängder av mat, speciellt inför helger och högtider, då vi förväntas lyxa till det. Och ibland glömmer vi att när vardagen återvänder står vi där med köket fullt av rester som vi inte vet hur vi ska använda.

”Dela upp ingredienserna och förvara dem separat. Till exempel kan du skära loss köttet från en fårstek och lägga i en låda i kylskåpet eller frysen, eller använda det i en varm soppa som utflyktsmat. Om du har rester av tillagade grönsaker kan du göra samma sak: Tillsammans med buljongtärningar, vatten och lite kryddig ingefära blir det en supergod soppa. Eller lägg det i en omelett – det blir så gott!”

Allt på en skiva bröd

”Min mamma sa alltid att man kan lägga vad som helst på en skiva bröd eller pizza, som ju egentligen bara är en skiva bröd med smält ost. Allt som hon inte kunde få oss att äta gjorde hon till en pizza med ost på”, skrattar Aicha. Hon lever fortfarande efter sin mammas princip, och det leder ofta till nytänkande och internationella rätter på frukostbordet.

”Ett smörgåspålägg behöver inte vara ost och skinka. Du kan använda middagsrester, tacorester, paprikadipp eller hummus. Jag gillar att blanda kulturer”, förklarar hon.

Men det handlar också om inställning. Du måste vara villig att äta mat som har lagats dagen innan, eller att inte få färskt bröd varje dag.” Gör som i Marocko eller Italien: gnugga vitlök, olja och tomat på bröd och grilla det snabbt i ugnen. Och om du får grönsaker över, kan du alltid gratinera dem med en god ost och vit sås eller göra en varm sallad.

Färska grönsaker till frukost

Kål är något som ofta blir över efter stora middagar. Då har du tur, enligt Aicha.

”Kål är en fantastisk ingrediens, som du till exempel kan använda i en varm sallad tillsammans med lite ingefära, chili, soja, lime och kalkonrester. Eller så kan du skära brysselkål i bitar och blanda med granatäpple, gurka, ingefära och hackad kål, så får du ännu en spännande sallad.”

På sitt frukostbord vill Aicha ha en praktfull måltid med massor av grönsaker. Hon ser till att alltid ha råa grönsaker i kylen, skalade och färdigskurna i påsar. ”Det är jättegott med färska morötter och andra grönsaker till mörkt bröd. Och så gör jag gärna någon dressing som jag serverar vid sidan om.”

Ägg på nytt sätt

Ägg är en klassisk ingrediens, och ett av recepten som hon delar med sig av till läsarna på Frokosten.no heter Gjenganger:

”Jag väljer ofta ägg i kombination med tomater, lök och andra grönsaker när jag behöver laga något snabbt, gott och enkelt. Det här receptet är toppen vid jul, när folk handlar massor av grönsaker och inte vet vad de ska göra av dem.
Det händer aldrig hemma hos Aicha. Där tas resterna med i beräkningen. ”Vi planerar ofta för att få extra rester. För oss är det som en gåva!”

Vill du prova Aicha Bouhlouns spännande frukostförslag?

Recept: Apelsin- och kålsallad

Ingredienser

  • 3 morötter, julienne eller rivna
  • 5 dl fint strimlad kål
  • 1 liten röd lök, finhackad
  • 2 apelsiner i små bitar (du kan använda både vanlig apelsin och blodapelsin)
  • 1 dl apelsinjuice
  • Saften från 1 ekologisk citron
  • ¼ tsk socker
  • ¼ tsk salt

Så här gör du

1. Blanda grönsakerna och apelsinbitarna

2. Rör ihop juice, citronsaft, socker och salt och blanda med salladen