Tillsammans mot en hållbar värld

Scandic i Sverige är för nionde året i rad bäst i branschen på hållbarhet enligt Sustainable Brand Index mätning. Under lång tid har vi jobbat hårt med miljö- och hållbarhetsinitiativ. 2018 räddade vi 9 ton mat genom matsvinnsappen Karma, vi har plastbantat och det var inom Scandic som idén om ”häng-upp-handduken” uppkom. Nu tar vi ett nytt viktigt hållbarhetsinitiativ när vi slutar städa rum i onödan.

Vi slutar städa rummen i onödan

Genom att sluta städa rum som egentligen inte behöver städas kommer vi att spara upp till 10 miljoner liter vatten, och 6 000 liter rengöringsmedel. Per år! Varje krona och öre som vi sparar,kommer vi dessutom att återinvestera i nya klimatsmarta initiativ. För dig som bor hos oss längre än en natt innebär det att vi inte längre kommer städa ditt rum per automatik. Men om du vill att vi städar så gör vi självklart det.

Beyond Burger - 100 % växtbaserad burgare

Det senaste året har matens klimatpåverkan och social hållbarhet varit i fokus för vårt hållbarhetsarbete. Ett arbete som lett till att hotellen arbetar med redskap för att reducera matsvinn och att menyer arbetats om för att göra plats åt mer veganskt, vegetariskt och närproducerat. Senast i raden introducerades den 100 % växtbaserade burgaren Beyond Burger på alla Scandichotell. Extra kul att vi var först ut att ta burgaren till Sverige!

scandic klassiker

Få saker slår känslan av en vällagad klassiker. Scandic i Sverige har gjort sin egen touch på tre populära maträtter; kycklingsallad, biff och hamburgare. Vi kallar dem Scandic Klassiker. Det ligger mycket tanke bakom val av våra råvaror. Därför är salladen gjord på Bjärekyckling från Skånska Torekov, biffen på svenskt hängmörat kött och burgaren på svensk högrev.

LADDSTATIONER FÖR ELBILAR

Under 2018 installerade vi 200 laddstationer på utvalda hotell från Malmö till Kiruna. Elbilar ger noll utsläpp i närmiljön, vilket är oerhört viktigt för luftkvaliteten och förbättrad hälsa. Är elen producerad på hållbar energi som vind eller vatten, är utsläppen lika med noll. I Sverige kommer endast en liten del av elproduktionen från förbränning av fossila bränslen och många elleverantörer erbjuder ursprungsmärkt, förnybar el.

VI PLASTBANTAR - SUGRÖR tas bortVi har slutat att använda sugrör och cocktailpinnar i plast på alla våra hotell för att minska produkternas skadliga påverkan på miljön. Samtidigt har vi även bytt ut take away-locken i plast  och ersatt med en miljövänlig variant samt även bytt ut tandborstar i plast som vi ersatt med tandborstar i bambu. Totalt sett tar vi bort cirka 1,3 miljoner sugrör och 120 000 cocktailpinnar från kretsloppet på årsbasis.

VATTEN FRÅN KRANEN

Sedan 2008 har vi serverat eget filtrerat och kolsyrat vatten, istället för att årligen transportera nästan fyra miljoner flaskor. På så vis har vi tillsammans minskat koldioxidutsläppen med motsvarande 1 200 flygresor till Thailand. Bara genom att släcka törsten. Vårt mål är att vatten inte ska färdas längre än från kranen.

ekologisk frukost och klimatsmart gröt

Matval är avgörande för att skapa en bättre värld, därför serverar vi en ekologisk frukostbuffé där du kan ta för dig av det nyttiga och njutbara i en skön blandning. Och varje kopp kaffe vi serverar i Sverige, Norge, Danmark och Finland är ekologisk och antingen Fairtrade eller UTZ-certifierad. Vi fasar helt ut burägg och majoriteten av våra ägg kommer från frigående höns. Du kan också njuta av vällagad och klimatsmart gröt i spännande former och smaksättningar. För bättre energi och mindre miljöpåverkan.

vi MINSKAr MATSVINNET

Scandic är den första hotellkedjan i Sverige som har anslutit sig till matsvinnsappen Karma. Samarbetet med Karma är rikstäckande och Scandic har hittills cirka 70 anslutna hotell med fler på väg. 2018 räddade vi genom samarbetet 9 ton matsvinn eller 25 800 portioner mat. Med appen kan du snabbt och enkelt få reda på var det finns mat att rädda. Du köper enkelt den mat du vill rädda, som annars skulle kastas, för att sedan hämta ut den på hotellet. Vår vision på Scandic är att mat ska ätas och inte kastas.

SVANENMÄRKTA HOTELL

År 1994 inledde Scandic sitt miljöarbete med full kraft. Svanen, som är Nordens ledande miljömärkning, har varit en mycket viktig samarbetspartner redan från starten. Alla våra svenska hotell är Svanenmärkta. Svanen är den tuffaste miljömärkningen och det officiella nordiska miljömärket, instiftat av Nordiska Ministerrådet.