Beteendevetaren: Så får du alla att trivas på mötet

Han gör hundratals föreläsningar och deltar i mängder av möten varje år. Beteendevetaren Tomas Danielsson, även kallad ”Stressdoktorn”, har verktygen bakom ett möte där alla trivs.

Boka ett möte

Ogiltigt antal
Detaljer
Kontaktperson måste fyllas i
E-post måste fyllas i Ogiltig e-postadress
Telefon måste fyllas i Ogiltigt telefonnummer
Ogiltigt format

Vi kommer att behandla dina personliga uppgifter på ett legitimt sätt enligt GDPR

Koppla bort innan en föreläsning

Inför varje föreläsning eller konferens ser Tomas Danielssons rutin ungefär likadan ut. Han går bort en stund, lyssnar på klassisk musik eller ”sätter sig på en sten vid vattnet, om det finns något”.
– Att inte göra någonting speciellt, att koppla bort lite, är ett väldigt bra sätt att hitta fokus inför något viktigt. Man ska inte behöva lägga massa energi på annat just då, säger Tomas Danielsson.

Berätta en anekdot

Väl inne på föreläsningen inleder ”Stressdoktorn”, han fick smeknamnet redan på 1980-talet i samband med en kvällstidningsintervju, med att berätta något personligt:

–Häromdagen drog jag en historia om ett parkeringsproblem jag precis haft. Det är något alla kan relatera och skratta till. Personliga betraktelser är något jag rekommenderar alla mötesledare att testa. Gensvaret blir en närhet till gruppen, ”han eller hon är som jag”.

Sammanfatta innehållet

Efter sin personliga betraktelse berättar Danielsson för deltagarna hur mötet kommer se ut:
–Jag kör en kort sammanfattning på någon minut så de förstår sammanhanget, förväntningarna håller koncentrationen uppe.

Mötesledaren roll är avgörande

Mötesledarens roll är avgörande för hur mötet kommer utveckla sig, menar Danielsson. Förberedelserna är A och O.
–Har man inte gjort rätt förberedelser är det väldigt svårt att ro mötet i land på ett bra sätt. Det gäller att man vet vad som ska presenteras, känna sin publik och ha en inbjudande attityd.

Vilka är de vanligaste misstagen en mötesledare gör, enligt dig?

–Att man inte märker om gruppen börjar bli trött. Då gäller det att bryta av och göra något överraskande. Jag brukar klappa händerna och be folk sträcka på sig och byta några ord men grannen. ”Om 120 sekunder börjar jag igen”. Det blir en liten boost för alla.

Mobilförbud

På Danielssons föreläsningar råder mobilförbud, ”total radiotystnad”. Han är även noga med att låta alla som vill komma till tals, utan att avbryta varandra. Mötet ska vara en trivsam upplevelse för alla:
–Om någon börjar prata utan att den andre är klar håller jag upp handen och säger ”du kommer snart in”. Det är jätteviktigt att styra så att folk faktiskt vågar ställa frågor.

Tekniken får inte ta över

Stressdoktorn, som föreläst i snart 30 år, har också deltagit på många möten där tekniken fått ta överhanden – något han inte rekommenderar:

–Jag är väldigt rädd för de som överutnyttjar tekniken. Om man ändå bara ska stå och trycka på en knapp hade man kunnat skicka ut PowerPointen till alla. Det blir ett urtråkigt möte och församlingen tappar inlärningsförmågan.

Vad ska man göra i stället tycker du?

Lyft fram det som går att presentera utan teknik, låt bilderna bara jobba när något är svårt att säga i ord. Försök sedan hitta en lekfull ingång till den teknikfria fortsättningen.

Fakta om stressdoktorn

Namn 
Tomas Danielsson

Yrke
Beteendevetare

Ålder
65

Ort
Örebro

Övrigt
Föreläser regelbundet för företag och organisationer om stress. Har skrivit fyra böcker i ämnet och var expert i TV4:s Nyhetsmorgon fram till 2013.