Därför är maten viktig på din konferens

Rätt mat som håller energin uppe kan avgöra om konferensen blir lyckad. Det anser Thomas Fankl och Henrik Severin, hjärnorna bakom Scandics mat. De tar fram koncept och menyer för hotellens restauranger – och önskemålen från gästerna skiljer sig åt både inom Sverige och mellan de nordiska länderna.

Mötesförfrågan

Ogiltigt antal
Detaljer
Kontaktperson måste fyllas i
E-post måste fyllas i Ogiltig e-postadress
Telefon måste fyllas i Ogiltigt telefonnummer
Ogiltigt format

Vällagad och varierad mat - FÖR ALLA

Maten är en viktig komponent för ett lyckat möte eller konferens – och hos Scandic satsar man på att den är vällagad och varierad. Personerna bakom maten är framförallt Henrik Severin (till vänster på bilden) som är kökschef för Scandic Sverige och Thomas Fankl (till höger på bilden) som är mat- och dryckesansvarig.

Ansvariga för Scandics matkoncept

Tillsammans med köksmästare tar de fram menyer för de olika restaurangerna, för möten, konferenser, banketter och fester såväl som sportgrupper och den “vanliga” middagsgästen. Under mötet eller konferensen är det viktigt att deltagarna får fylla på med energi som håller dem pigga under dagen.

Lättare mat som soppa med tillbehör och stora salladsbufféer erbjuds exempelvis alltid till konferensgästernas lunch på Scandics hotell.
–På ett möte eller en konferens bör man inte servera alltför stabbig mat. Biff med pommes frites och bearnaisesås är exempelvis något man bör undvika, säger Thomas.

Hälsosam mat står högt på önskelistan

För mycket kaffe och socker är sällan heller lyckat under mötet, menar Henrik. På Scandic erbjuder man visserligen sötsaker – men det finns också nyttigare alternativ såsom råsaftjuicer och frukt. Man har försökt att dra ner på sockret och erbjuder även salta och mer matiga alternativ till eftermiddagsfikat.

"Gästerna är hälsomedvetna"

Både Thomas och Henrik menar att många gäster är hälsomedvetna och det nyttiga utbudet är något de jobbar allt mer med, samtidigt som valfriheten måste finnas kvar.
–Hälsa betyder olika för olika människor och vi erbjuder ett brett sortiment med många nyttiga alternativ, berättar Thomas. Vi ser också en ökad efterfrågan på miljövänliga och vegetariska alternativ. Vi kommer behöva utveckla den gröna delen av menyn, säger Thomas.

Svenskarna efterfrågar mer ekologiskt än Finland

Vad kunderna vill ha varierar bland de olika hotellen i landet men Thomas och Henrik märker främst skillnader mellan länderna i Norden.
–Vi ser exempelvis en stor efterfrågan på ekologisk mat i Sverige, men i Finland är det inte lika påtagligt. Där handlar preferenserna istället mer om allergier, berättar Henrik.

En annan skillnad är att kall mat är vanligare i Danmark och Norge. Både Thomas och Henrik håller med om att det är en utmaning att tillgodose många olika behov och önskemål, men att de gärna gör det.
–Att man har en allergi eller är vegetarian är absolut inget besvär, vi satsar på att erbjuda bra och näringsrik mat till alla, säger Henrik.

Allergiker och intoleranta har inga problem hos oss

När man bokar möten på Scandic är det skönt att veta att maten som serveras under konferensen alltid kan möta behoven hos allergiker och intoleranta. Man hittar många alternativ för mat och dryck samt gluten- och laktosfria produkter.

Bra konferensmat:
– Lättrimmat pocherat kycklingbröst med syrlig dillsås, ångkokta primörer och färskpotatis
– Vegetarisk lasagne, med tomat, zucchini, kokt ägg, mozzarella och parmesan
– Ugnsbakad torsk med ansjovis och oliver med brynt smör och syrliga grönsaker

Att undvika på konferensen:
Biff med pommes frites och bearnaisesås
– Fläsklägg med rotmos
– Smördegsinbakad lax eller liknande