Mah Banoo Band

Välkommen till årets stora festlighet: Norouz-firande på Vasateatern med Mah Banoo fredag 22 mars.

Boka biljetter här!

Mah Banoo band på Vasateatern

Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder “ny dag” och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också av många i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges midsommarfirande.

Mah Banoo musikensemble skapades för cirka 4 år sedan av den stora mästaren av Majid Derakhshanvinno i Iran och skapade omedelbar succé. Gruppen består av högutbildade musiker från Teherans musikhögskola men de blev snabbt förbjudna att ge konserter i Iran på grund av en lag som förbjuder kvinnor att uppträda offentligt. Trots detta förbud fortsätter gruppen att försöka ge konserter utanför Iran för att upprätthålla det levande mötet med iranska kvinnliga musiker.

Mah Banoo spelar traditionell persisk musik och för sin Norouzturné planerar de rytmisk folkmusik på persiska och kurdiska i sin repertoar.

Majid Derakhshani: Tar, kapellmästare
Hannah Saeedi: Kanon
Nazanin Ghanizadeh: Kamancheh
Shiwa Ahmadi Sepehr: Tar
Sarah Reza Zadeh: Tar
Hasti Farahi: Tar
Nazanin Zahra Ranjpur: Daf
Sahar hamidii: Vokal
Shaho Andalibi: Ney

Boka biljetter här!