Malena Ernman och Magnus Lindgren

Två av svensk musiklivs största namn gör gemensam sak under Stockholm Jazz Festival.

Celebert besök på Vasateatern

Första gången de möttes var under en talangjaktstävling. Magnus Lindgren var tretton år gammal. Men det var sångerskan Malena Ernman som tog hem priset. Det har blivit många möten sedan dess och nu är det dags igen. Under Stockholm Jazz Festival framför de bland annat låtar från ett kommande Malena-album (släpps 6 juni 2016) där Magnus medverkat.

Möjligen blir det också något gemensamt nyskrivet. Dessutom hinner de med att spela några av Magnus egna låtar, liksom en del visor. De tillhör båda de allra största inom svenskt musikliv och framförallt Malena kan man väl nästan kalla ”folkkär” vid det här laget.

Om artisterna

Magnus Lindgren

En artist som har belönats med många priser och fina recensioner. Hans uttryck på tenorsaxofon, klarinett och följt är mästerligt. Men hans kanske allra viktigaste musikaliska förmåga är hans känsla för arrangemang.

Det är som kompositör och arrangör han verkligen briljerar. Fram till idag har han släppt åtta album. På dem finns allt mellan jazz, klassiskt och brasilianska rytmer.

Malena Ernman

Malena Ernman är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, på Musikkonservatoriet i Orléans och vid Operahögskolan i Stockholm. Sin musikaliska bakgrund har hon i den svenska körtraditionen. Redan som sexåring sjöng hon i Coromanterna i Sandviken.

Fram till utexamineringen från Operahöskolan i Stockholm sjöng hon alt-stämman i Svenska Radiokören under ledning av stora dirigenter som Tönu Kaljuste, Gustav Sjökvist och Eric Ericsson. Hon är internationellt eftertraktad på operascenen liksom som konsertsångerska.

Men till skillnad från många andra inom klassisk musik är hon inte rädd för cross-over-samarbeten. Malena Ernman rör sig obehindrat mellan olika genrer och musikstilar. Redan i mitten av 1980-talet inledde hon en solosångkarriär som jazzsångerska i Orléans och Paris. Hon har sjungit med legendariska svenska jazzartister som Arne Domnérus och Putte Wickman.