Vintage spots - Emma Sundh

Emma är frilansjournalist, bloggare och författare. Hon bor i Midsommarkransen strax söder om stan. Emma bloggar om vintagekläder på emmasvintage.se och har även gett ut två böcker: Vintageparty och Vintagefrisyrer.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Old Touch, Upplandsgatan 43, Vasastan

Old Touch är som ett klädskåp från Narniaböckerna, fullt med skatter från svunna tider. Ett riktigt litet modemuseum som är ett måste för alla fashionistas. Här finns eleganta 20-talsklänningar, vit spets från 1700-talet, kappor från 60-talet, smycken som älskats av generationer och broderade kuddfodral från en fjärran epok. Genom åren har jag fyndat (ja, priserna är humana!) partyblåsor, barnkläder och små fantastiska smycken och håraccessoarer. Alltid förstklassiga små under av perfektion!

Beyond retro, Brännkyrkagatan 82, Södermalm

Oh la la, här kan jag gå runt i timmar (och det gör jag – ofta!). Det finns två Beyond Retro-butiker i Stockholm. Den ena ligger i city och är värd ett besök, men min favorit är den som ligger vid Zinkensdamm på Södermalm (den bästa, och den med trevligast läge om du frågar mig) Botanisera bland vintageplagg från 40-talet, hitta en perfekt handsydd kappa från 50-talet eller lägg vantarna på en unik och trendig 90-talsoutfit. Här hittar du allt från tidigare decennier. Och bäst av allt: butiken är enorm!

Judits Second Hand, Hornsgatan 75, Södermalm

Vart går alla moderedaktörer och stylister när de ska göra sig av med sina gamla kläder och väskor? Jo, till Judits Second Hand på Söder (alldeles i närheten av Beyond Retro). Här finns Stockholms bästa fin-vintage, och det är hit du ska gå om du är på jakt efter lyxiga vintageväskor eller ett vintagefynd från någon svensk designer. Och förutom märkeskläder finns även skräddarsydda plagg från flydda tider. När jag skulle på bal i Stadshuset var det hit jag gick för att hitta drömklänningen – en plisserad långklänning i duvblått från 50-talet. Den tänker jag aldrig göra mig av med.

Stockholm Stadsmission, Skånegatan 75, Södermalm

Små butiker, mysiga kaféer och parker med vackra blommor är det bästa jag vet. Så det är inte konstigt att jag gärna går till Nytorget på Södermalm, där jag kan strosa runt (utan tät trafik runt hörnet), äta glass och framför allt: shoppa vintage. Här finns många jättebra vintage- och second hand-butiker. Så snart jag får chansen går jag till Stadsmissionen på Skånegatan för att skanna av utbudet. Här finns alltid bra fynd och det är sällan jag går härifrån utan en kasse i handen. PS. När du ändå är i krokarna ska du titta in på Lisa Larsson på Bondegatan 48 – en riktig guldgruva för vintagemode.