Veggie spots – Mattias Kristiansson

Mattias bor i Stockholm och har grundat Sveriges första och största vegetariska matmagasin, VEGO. Han är också en hängiven kokboksförfattare och bloggar på Koket.se, där han delar med sig av sina veganska och vegetariska recept.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Södra Teaterns restaurang, Mosebacke Torg 1, Södermalm

Södra Teatern har ändrat hela sin meny och serverar nu vegetariska och veganska rätter med grönsaker i säsong. Det bästa sättet att äta här är att ta in fyra–fem olika rätter och dela dem med en vän. Maten är fräsch, rolig och full av svenska smaker med en spännande twist. Dessutom har de en utmärkt vinlista och en enastående utsikt över Stockholm. Inled kvällen med en härlig middag och gå sedan vidare till Södra Teaterns olika klubbar där du kan festa natten lång.

Hälsocafét Mahalo, Hornsgatan 61, Södermalm

Mahalo har blivit en storfavorit bland vegofantasterna. Det är ett veganskt kafé med sund och god mat. Börja dagen med en skål acai med hemgjort jordnötssmör och stanna kvar och luncha på en carbonara på råa zucchininudlar eller sätt ihop din egen sallad. Och missa för allt i världen inte deras läckra raw-kakor. Banoffeepajen är min favorit, och snart även din. Kommer du hit sommartid kan du lapa sol på den mysiga uteserveringen på innergården.

Restaurang Växthuset, Hammarby Slussväg 2, Södermalm

En av de nyaste stjärnorna på Stockholms vegohimmel är en vegansk fine dining-restaurang med höga ambitioner. Tanken är att gästerna ska dela och smaka på så många av de olika rätterna som möjligt. Influenserna kommer från hela världen och rätterna på menyn växlar med årstiderna. Maten är av toppkvalitet med spännande smaker och konsistenser. Så om du tror att veganmat är trist och smaklös kommer du garanterat att tänka om efter ett besök här!

Café Delivore, ÅSÖGATAN 116, Södermalm

Ett helveganskt café med deli som tillhör Stockholms största veganska mataffär, Goodstore. Här finns läckra grillade mackor, sallader och drycker, lasagne, galet goda kakor och kreativa godsaker som glassfyllda croissanter. Allt du behöver, med andra ord – och du kan antingen ta med eller äta på plats. Mitt tips är att du köper med dig allt du är sugen på och har en drömpicknick i någon park i närheten.