Parkour Spots – Marcus "Zyrken" Gustafsson

Marcus "Zyrken" Gustafsson, är en svensk utövare av parkour. Gustafsson tävlar även mot världseliten i Free Running och driver Sveriges första och största parkourföretag. Han bildar också Free Running-duon Air Wipp, är ledande inom sporten i Sverige och var en av de första att delta i internationella tävlingar på professionell nivå från Sverige.Röda Murarna - Fatburs Brunnsgata, Södermalm

Strax bakom södra station har vi en liten spot som kallas Röda Murarna. Hit tar man sig ofta för att starta sin dag, värma upp och komma igång med träning. Området består i princip utav ett gäng midjehöga murar och lite räcken att svinga sig i. Här handlar det inte om att göra saker som ser ’cool’ ut för en åskådare utan detta är snarare ett ställe som lämpar sig för träning. Jag tycker personligen att denna spot tillhör en av de bättre, och detta är kanske inte bara för själva stället i sig, utan närheten till Södermalm där man kan utforska nya möjligheter och utmaningar.

Kista Centrum - Kista

Mitt på Kista Torg så finns det en spot för de personer som vill träna ’flow’. Mitt personliga tips är att man nyttjar det för att göra längre ’lines’, vilket nästan ser ut som en dans då man smidigt tar sig från A till B utan stopp. Denna del av parkour är inspirerad av breakdans och capoeira.

Borgmästartrappan - Slussen, Södermalm

Är det någonstans man tänker att man har sätt parkour så är det här. Borgmästartrappan har nyttjats i många år för att klättra hoppa och spela in videor. Man kan kalla det att göra ’Decents’ – ta sig ner på ett så smidigt och snabbt sätt som möjligt. Med en gritty och urban look så har trappan nyttjats i många reklamsammanhang för parkour i Sverige. Och jag skulle lätt säga att det är ett av de mest kända parkourspotsen i Stockholm.

Bergshamra Centrum - Solna

Ett ganska avlägset ställe men riktigt bra miljö för träning. Där ute kan du gå runt i timmar och hitta på roliga saker. Det finns ett gäng murar som är nice att använda för kong- och pressrörelser och liknande. Denna spot lämpar sig för mer erfarna utövare men stick dit och kör en session!

Solna Strand - Solna

Detta liknar även Bergshamra i den bemärkelsen att du lätt kan gå runt och upptäcka nya ställen, med en hel del betongfundament som kan nyttjas i denna miljö, och med en del trappor och gaps som går jättebra att hoppa ifrån. Väldigt industriell känsla men med mycket utbud.