Haunted spots - Petter Inedahl

Petter Inedahl, författare och spökkonnässör, är uppvuxen i Stockholm och har skrivit boken "Hemsökt: spökerier i Stockholms län". Han har varit intresserad av det ockulta sedan barndomen, men det var först för några år sedan som han bestämde sig för att utforska Stockholms mest hemsökta platser på djupet.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Riddarholmskyrkan - Riddarholmen

Riddarholmskyrkan är en av Stockholms äldsta kyrkor och en mörk och kuslig plats även mitt på dagen. Här ligger nästan alla Sveriges tidigare kungar och många kungliga familjemedlemmar begravda, och kyrkan reser sig som ett dödsmonument med den smala spiran som går att se från stora delar av stan. Besökare har berättat att de skymtat mörka skuggor och hört ekande fotsteg, eller värst av allt: höga knackningar inifrån det torstenssonska gravkoret, som om någon – eller snarare något – försöker ta sig ut.

Spökslottet - Drottninggatan 116, City

Stockholms mest klassiska spöktillhåll är Schefflerska palatset som byggdes på 1700-talet av en förmögen tysk köpman. Huset har haft rykte om sig att vara hemsökt i närmare 200 år, därav namnet Spökslottet. Flera har vittnat om en grå dam som rör sig i byggnaden, och om en plötslig oförklarlig kyla och olustkänslor. På 1800-talet tillkallades en präst för en exorcism som slutade med att han kastades ut genom fönstret och bröt benet.

Van der Nootska Palatset - Sankt Paulsgatan 21, Södermalm

Det anrika stenpalatset uppfördes 1674 av holländaren Thomas van der Noot och har använts till en mängd olika saker, allt från adelsboning till glädjehus. Nu har det gått många decennier sedan någon sist sov här, och både personal och besökare har berättat om märkliga händelser: osynliga händer som ryckt serveringspersonal i förklädet, en soffa där någon sitter på nätterna och spökande hästar i den gamla stallbyggnaden. I den hemsökta matsalen serveras förresten alldeles utmärkta luncher.

Hornska Palatset - Blasieholmstorg 8, Blasieholmen

Hornska palatset tillhörde en gång i tiden fältmarskalk Gustav Horn, känd för sina insatser under trettioåriga kriget, och fungerade som ämbetsbostad för Sveriges statsministrar under 200 år. Byggnaden ser dyster och kuslig ut, i synnerhet under dygnets mörka timmar, och väktare som haft nattskift där – och sedan sagt upp sig – har berättat skräckinjagande historier om mörka, hotfulla skuggor och att bli knuffad nerför trapporna av en okänd ondskefull kraft.

Sankt Johannes kyrka - Norrmalm

Sankt Johannes kyrka har en av innerstadens största kyrkogårdar och är en märklig plats som har varit med om det mesta. Från djävulsdyrkan och nekromanti i det sena 1800-talet till den hiskliga händelse då en liten flicka som ovetandes förde med sig en liten bit av en svepning hem sedan fick ett besök från andra sidan som skrämde livet ur henne. Mer nyligen har nattliga besökare berättat om ett spöklikt sken som rör sig både klocktornet och i själva kyrkan.