Gluten free spots – Johanna Gradin

Johanna Gradin är ursprungligen från Linköping men bor i Stockholm sedan ett par år tillbaka. Hon är glutenallergiker, har ett stort matintresse och är välinformerad om restauranger och caféer som serverar glutenfria alternativ i Stockholm.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Kafé Täppan – Gotlandsgatan 65, Södermalm

Ett ekologiskt våffelcafé som ligger i ett gammalt skjul. Caféet serverar våfflor gjorda på bovete med chèvre och rödbetor och bananvåfflor med turkisk yoghurt, valnötter och honung. Köp en våffla och en kaffe, promenera de tre minuterna till Nytorget och slå dig ner på en solig bänk för att titta på människor.

Kaffeverket – Sankt Eriksgatan 88, Vasastan

Serverar frukost alla dagar i veckan med många glutenfria frukostfavoriter på menyn. Här finns avokadosmörgås gjord på glutenfritt bröd, chiapudding toppad med blåbärskompott och pistasch, havregryn med äppelkompott och overnight oats med bär. Interiören är vacker och den levande stämningen funkar både för fika och arbete.

Hotel Diplomat – Strandvägen 7 C, Östermalm

Det anrika Hotel Diplomat som ligger på Strandvägen har serverat afternoon tea sedan 1960-talet. Nu för tiden kan glutenallergiker välja mellan en klassisk afternoon tea med glutenfria scones och bakverk och en afternoon tea-tox med raw bars, pumpa- och kokostryfflar och mörk choklad. Afternoon tea-tox är 100 % gluten-, socker- och laktosfri. Boka bord på deras hemsida och nämn ”glutenfri”.

Kalf & Hansen – Mariatorget 2, Södermalm

Nordisk ekologisk snabbmat som alla blir glada av. Min personliga favorit är ”Stockholm”, vegetariska frikadeller som serveras med säsongens varma grönsaker. Alla frikadeller är laktos- och glutenfria. Ta med dig maten och slå dig ner i gräset på Mariatorget alldeles utanför restaurangen, eller promenera till Skinnarviksparken och njut av utsikten mot Norr Mälarstrand och Stockholms stadshus.

Yuc – Norrtullsgatan 15, Vasastan

Läckra tacos och en härligt stimmig atmosfär. Perfekt för en uppsluppen middag. Alla tacos på menyn går att få glutenfria. Beställ ”Jiro dreams of tacos” med grillhalstrad tonfisk och sjögräs och friterad sötpotatis. Du kommer inte att ångra dig.