Fika spots – Robert Kwok

Robert Kwok är en passionerad fikabloggare, och i sin blogg, robbansbästa.se, delar han med sig av cafétips och allt som har med den svenska fikakulturen att göra. 2015 vann Robert ett pris som Sveriges bästa matbloggare, och samma år blev han en av Bookatables Topp 40 svenska matbloggare.

Lyssna på podcasten

(på engelska)

Fosch Artisan Pâtisserie – Löjtnantsgatan 8, Östermalm

Bakom Musikhögskolan vid Stadion hittar du Fosch Artisan Pâtisserie som slog upp portarna i juni 2016. Konditoriet ägs av Malin Eklund och Damien Foschiatti, och deras specialiteter är franskinspirerade bakverk med svenska smaker. Jag kan varmt rekommendera deras chokladmousse som de har döpt till 3-C och som innehåller crème brûlée med vanilj och krispig karamell av kakaoskal. Den största utmaningen på det här caféet är att veta vad man ska välja bland allt det goda.

Bageri Petrus – Swedenborgsgatan 4B, Södermalm

Ett av Stockholms bästa hantverksbagerier finns vid Mariatorget. Petrus är ett prisbelönt litet bageri med få platser, där förväntansfulla kunder köar för att köpa nybakt bröd och olika sorters bakverk. På Petrus hittar du fantastiskt goda kakor, och min fru Annie vägrar att köpa kakor någon annanstans. Här är experimentlustan stor, och du kommer att hitta många innovativa bakverk men även klassiker som kanelbullen. Adam Söderström som jobbar här blev Årets bagare 2014 och är kapten i det svenska bagarlandslaget.

Sophies Canelé – Sankt Eriksgatan 81, Vasastan

För sju år sedan lämnade Sophie Maillard sitt yrke som soldat i den franska flottan och flyttade till Sverige. Hennes vänner tyckte att hon skulle öppna ett café med canelè som specialitet. I början låg caféet i en förort utanför Stockholm, där hon sålde de små bakverken från Bordeaux som har en karamelliserad och knaprig yta och en mjuk insida och bakas i små kopparformar i en mycket hög temperatur. Sedan 2015 driver hon ett populärt café i Vasastan med en fransk-svensk kärlek till bakning. Varje torsdag mellan 10.00 och 13.00 anordnar de ett ”språkcafé”, där alla är välkomna för att prata franska – oavsett vilken nivå på språkkunskaper man har.

Lundbergs konditori – Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal

I Gröndal hittar du Lundbergs konditori med anor från 1946. Bageriet ägs av Mattias Wallmark och Per Klein som båda har erfarenhet från bagarlandslaget.

Robin Delselius bageri – Renstiernas gata 19, Södermalm

I november förra året öppnade Robin Delselius sitt nya bageri på Södermalm. Lokalen totalrenoverades och Robin anlitade en inredningsdesigner som skapade den vackra interiören. Den har höga ljusgrå väggpaneler, en elegant bänk längs en av väggarna, mörkbruna vintagestolar och vackra lampor från Svenska armaturer. Det är ett ljust och stort rum med stora fönster. Allt är hembakat, och du hittar olika typer av bullar, croissanter, kakor och bröd. Med andra ord finns det något för alla.