Denim spots - Viktor Fredbäck

Viktor Fredbäck är en hängiven jeansentusiast som 2016 vann kategorin Årets samlare i The Collector’s Awards. På tio år har han byggt upp en av de största samlingarna av vintagejeans som finns, med över 400 par.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Sko Uno – Gamla Brogatan 34, City

Den här butiken grundades 1975 och är en av Stockholms äldsta skobutiker. Under 1990-talet startade de flera olika trender. I dag kan du hitta skinnjackor, skor och accessoarer här – och självklart, denim. Den nuvarande ägaren Marthyn Ingham, som har jobbat för Levis i flera år, säljer mycket från sin privata samling (med över 3 000 plagg) i butikerna. Se till att prata med honom.

Beyond Retro – Brännkyrkagatan 82, Södermalm

En stor vintagebutik där du kan hitta allt från finskjortor till Letterman-koftor från 1930-talet. De har en stor avdelning med vintagedenim där du kan hitta plagg från 1970–1990-talet. Om du har riktig tur kan du ibland komma över ännu äldre grejer från 1950–1960-talet. Du behöver tålamod, men ge inte upp. Någonstans i denimhavet kan du hitta en skatt.

Second Sunrise – Katarina Bangata 69, Södermalm

Det här är en av mina personliga favoriter bland jeansbutikerna. De har ett fantastiskt sortiment av jeans från Japan till USA, alla i rå denim. Vissa dagar håller de också indigofärgningskurser som du kan gå på. Längst in i butiken har de gamla symaskiner där de skräddarsyr jeans av gamla tyger. En del av butiken är reserverad för vintagedenim. De har alltid grejer från 1960-talet och ännu tidigare till salu. Jag började samla vintagedenim tillsammans med Douglas, som är en av ägarna på Second Sunrise. Missa inte den här affären!

Herr Judit – Hornsgatan 65, Södermalm

Handplockad vintage och second hand är ord som kan beskriva den här butiken. De reser världen över (främst till USA, Italien och England) i jakt på kvalitetsplagg. Fokus är vintagemode, och de är väldigt kräsna med vad de tar in i butiken. Här finns jeansmärken som LVC och RRL men även modemärken som Acne Studios. Om du gillar att läsa om vintagedenim säljer de även böcker.