Book spots - Johanna Lindbäck

Johanna är gymnasielärare och författare, ursprungligen från Luleå men har bott i Stockholm länge. Hon bloggar på Bokhora.se, en av Sveriges största litteraturbloggar. Johanna har gett ut ungdomsböckerna ”En liten chock”, ”Min typ brorsa”, ”Tänk om det där är jag” och ”Saker som aldrig händer”.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Hedengrens bokhandel – Stureplan 4, Östermalm

I hjärtat av Östermalm finns denna institution. Butiken öppnade 1918 och ser ut och känns som en klassisk, gammal bokhandel. Personalen är experter, och de har ett stort och varierat sortiment. Du kan lätt fastna i timmar och hitta böcker du aldrig vetat om att du behövde, men nu gör du definitivt det. De säljer både skönlitteratur, faktaböcker och tidskrifter, och håller många evenemang. Om du letar efter böcker på engelska, franska, tyska, italienska, spanska, portugisiska, danska eller norska är det här det rätta stället.

Söderbokhandeln – Götgatan 37, Södermalm

Vill du kliva in och genast känna dig som hemma? Gå till Söderbokhandeln! Det är något av en motsvarighet till Hedengrens, men mycket mindre och på andra sidan av stan.

Söderbokhandeln grundades 1927 och har precis som Hedengrens den perfekta, klassiska looken. Nya böcker placeras på ett långt bord i mitten av butiken, och där är det lätt att fastna när man börjar bläddra och läsa. En annan anledning till att dröja sig kvar är den coola jazzmusiken de ofta spelar eller den mysiga gröna soffan längst in i butiken. Det här är den typen av ställe där man vill bli stammis bara för att få en igenkännande nickning från personalen när man stiger in.

Aspuddens bokhandel – Hägerstensvägen, Aspudden

”Less is more” verkar vara principen som gäller för Aspuddens bokhandel. Men trots att det är en ganska liten lokal lyckas de ändå få plats med en bokhandel med ett personligt urval, ett café och en imponerande evenemangskalender. De anordnar författarsamtal och andra evenemang flera gånger i veckan, och på bara några år har de blivit en av Stockholms viktigaste plattformar för litteratur. Bokhandeln ligger i närheten av Aspuddens tunnelbanestation längs den röda linjen och är väl värd en utflykt ut ur stan.

Akademibokhandeln – Mäster Samuelsgatan 28, i City

Akademibokhandeln är Sveriges största bokhandelskedja, och det här är deras flaggskeppsbutik i city. Här hittar du, som väntat, i stort sett allt. De har ett enormt sortiment, och förutom böcker säljer de även pappers- och kontorsvaror, pussel och spel.

Deras populära författarsamtal på lördagar drar ofta en stor publik, så du kan behöva komma i god tid för att få en sittplats.

Bokslukaren – Mariatorget 2, Södermalm

Letar du efter något till barnen men har svårt att komma på något? Bokslukaren hjälper dig! Här är personalen verkliga experter, och de kan hjälpa till att hitta den rätta boken för vilket barn eller vilken tonåring som helst. Butiken ligger vid Mariatorget, och under våren och sommaren kan du hålla utkik efter deras landmärke, en jättestor gorilla som sitter på en bänk utanför.

Förutom en extremt trevlig och gullig bokaffär är Bokslukaren även ett café. De serverar bakverk som har inspirerats och döpts efter berömda sagofigurer som Pippi Långstrump och Mumin. En perfekt plats för att hitta en bra bok och sedan slå sig ned med ett muffins och en kopp te. På helgerna håller de sagostunder och läsningar för barn.