Archipelago spots – Linnea Stensils

Linnea Stensils är född och uppväxt i skärgården på Vaxholm utanför Stockholm, och är professionell kanotist. När hon inte är hemma och tränar i skärgården tävlar hon över hela världen med det svenska kanotlandslaget. Linnea siktar på OS i Tokyo 2020.Lyssna på podcasten 

(på engelska)

Vaxholm

Lever verkligen upp till sitt namn som skärgårdens huvudstad. Efter en timmes båt- eller bussfärd från Stockholm är du framme i Vaxholm. Här kan du köpa en glass, fika eller äta något gott: Varför inte en somrig silltallrik? Jag rekommenderar ett besök till Vaxholms fästning där du kan lära dig om öns historia. Och så klart, min favorit: Hyr en kanot på Eriksö och paddla ut till öarna Storskär och Lillskär. Det är en lugn och vacker paddeltur på ca 3 km från Eriksö. Jag älskar att Vaxholm ligger nära storstaden men samtidigt har en skärgårdskänsla och något för alla! P.S. Gå upp till toppen av berget på norra sidan, där du får en otrolig utsikt över de omgivande öarna.

Grinda

Jag tillbringade alla mina barndomssomrar i närheten av den här vackra ön och åker fortfarande hit ofta. Det är en perfekt dagstur till mellanskärgården där man får uppleva mycket av skärgården. Du hittar ställen att äta på och boende för natten om så önskas. Jag älskar promenadstigen som tar en runt på ön. Den är inte så lång, så man kan gå eller jogga runt hela ön och se djur såsom får och höns, köpa glass och bada. Om du vill och vågar kan du dessutom utforska småstigarna som skjuter ut från den större stigen. På norra sidan finns det några dolda stenstränder och klippor där du kan bada på avstånd från de flesta turisterna! Om du har tur kan det bjudas på räkfrossa på restaurang Framfickan som ligger i hamnen. Missa inte det om du gillar skaldjur!

Gällnö

Jag tycker att skärgården är så vacker, och den ändrar karaktär ju längre ut man kommer. På ungefär samma avstånd som Grinda i ”mellanskärgården” hittar du Gällnö. Det är en vacker ö med mycket natur, och det jag verkligen gillar är att man har bevarat öns historia och naturmiljö, vilket ger en fin bild av skärgårdslivet förr och i dag. Gällnö krog är en lokal pub där öbor och turister från öarna runt omkring samlas för att ha det trevligt, ta något att dricka och lyssna på musik! Jag älskar att komma hit och promenera, bada, titta på naturen och äta gott. Det finns även ett café och en liten butik. Det känns nästan som att man befinner sig i en film av Astrid Lindgren.

Sandhamn

Sandhamn i yttre skärgården är helt klart värt ett besök! Det lockar många turister, och jag förstår varför. Här finns det massor att göra och det är öppet året runt, även på vintern. Ön är ganska stor och under sommaren är det många som bor här. Du kan segla, hyra kajak och gå på spa, och det finns även ett stort övrigt serviceutbud på ön. Det jag verkligen gillar med Sandhamn är att det känns som ett litet samhälle. Vissa bor här på vintern, och ännu fler under somrarna, så det finns ett rikt socialt liv.

Hjälmö

Det här är en vacker ö och ett naturreservat i mellanskärgården. Det är en ganska liten ö mellan Lådna och Gällnö. På Hjälmö finns ett jordbruk som har varit aktivt i flera hundra år och fortfarande är i gång. Det är väldigt unikt och välbevarat, så besökare kan verkligen få en känsla för öns historia och se ett genuint skärgårdsjordbruk med djur. Det finns också en utställning där du kan resa tillbaka i tiden och se hur man levde på gården förr och i dag. Jag älskar att man har bevarat öns historia och att man fortfarande har betande djur som ser efter det öppna landskapet. Min familj har sitt ursprung i skärgården och historian går tillbaka till just den här ön, så det är möjligt att min farfars farfars far en gång vandrade här. Historia är fantastiskt, och alla som reser hit kan vara glada att få bli en del av den!