Abandoned spots – Jan Jörnmark

Jan Jörnmark är författare och docent på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Jan har skrivit böcker om internationell företagsamhet och globalisering och har nått ut till en stor publik med sin bok ”Övergivna platser”. Han har även skrivit boken ”Stockholm i den globala förkastningen” och deltagit i dokumentären ”Glömda platser”.Lyssna på podcasten

(på engelska)

Kymlinge - Sundbyberg

Vi börjar med min favorit, Kymlinge. Den aldrig öppnade tunnelbanestationen i Kymlinge är en oändlig källa till moderna vandringssägner. I själva verket fanns det planer på att bygga ett stort center för tiotusentals myndighetstjänstemän här. Men under mitten av 1970-talet byggdes kontoren i centrala Stockholm i stället. Den öde tunnelbanestationen är det enda som finns kvar av planerna.

Täljöviken - Åkersberga

Den brutalistiska konferensgården är ett arkitektoniskt mästerverk som byggdes för LO:s räkning när de stod på höjden av sin makt. Under några år användes den för regeringssammanträden och andra viktiga möten, innan den föll ur bruk och slutligen övergavs helt i början av 2000-talet. Om den öppnas igen kommer den antagligen att inhysa ett litet museum som berättar dess historia.

Årsta

Ruinmotorvägen i Årsta är väl värd ett besök. Den övergavs för över tio år sedan när det beslutades att Stockholms ringled skulle förläggas i ett stort nätverk av tunnlar. Nu finns det planer på att bygga lägenheter i det övergivna området, men projektet har skjutits upp på till synes obestämd tid.

Masmo - Huddinge

Under det sena 1960-talet byggdes ett antal nya satellitstäder runt Stockholm. Det som få känner till är att det fanns planer för många fler, som aldrig blev byggda. De övergivna schakten och betongstrukturerna nära Masmos tunnelbana är några av de få spår som finns kvar av planerna.

Ramhäll

Denna gruvanläggning byggdes 1944 under den stora boomen för den svenska järnmalmsindustrin och övergavs trettio år senare. Dess enorma storlek och avskalade arkitektur är fortfarande imponerande, men det som verkligen gör platsen väl värd ett besök är graffitin. Under det senaste årtiondet har den blivit en av den här subkulturens mest välbesökta platser, och några av målningarna kan bara beskrivas som otroliga.