10 insidertips från Stavanger

Stavangerregionen erbjuder ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser. När tiden är begränsad kan det vara svårt att veta vad man ska prioritera. Därför har våra lokala experter och medarbetare satt ihop en lista med de tio bästa upplevelserna i Stavanger, för att du lättare ska kunna välja och garantera att du inte missar något när du besöker staden. Vi har 5 hotell i Stavanger. Med bekväma rum och en prisbelönt frukost är våra hotell den perfekta utgångspunkten för att utforska den här delen av Norge.1. Preikestolen (predikstolen)

Om du inte har sett Preikestolen än får du inte missa chansen nu! Den här spektakulära utsiktsplatsen är en fantastisk naturupplevelse, med en makalös utsikt över Lysefjorden och området runt omkring. Preikestolen är en av Rogaland fylkes mest välbesökta attraktioner och även en av landets mest fotade. Preikestolen har utsetts till en av världens mest spektakulära utsiktsplatser av både CNN Go och Lonely Planet. Den reser sig 604 m över Lysefjorden.

2. Kjerag

På 1 084 m över Lysefjorden är Kjerag den högsta toppen av alla. På senare år har det blivit alltmer populärt att bestiga själva bergsplatån. De flesta nöjer sig med att ta in den hypnotiserande utsikten från bergets topp. Men för vissa vandrare verkar den största höjdpunkten vara att bli förevigade på Kjeragbolten, ett runt stenblock som sitter fastkilat i bergssprickan.

3. Gamla Stavanger

En promenad i Stavangers gamla stad är ett måste. Området är inte så stort, men här finns många små charmiga trähus med massor av historia. Stavanger har faktiskt den största samlingen av bevarade trähus i Europa.

4. Fargegaten (färggranna gatan) i Stavanger

Vissa påstår att det här är världens mest färggranna gata, där alla byggnader har målats i klara och starka färger. Här hittar du unika konceptbutiker, caféer, konsthandlare och fina motiv att fota. Här kan du sitta i timmar och bara betrakta. Gatan heter egentligen Øvre Holmegate men kallas ”Fargegaten” i folkmun.

5. Surfa eller kitesurfa vid Jærens stränder

Några av de bästa förhållandena för surfing eller kitesurfing hittar du vid stränderna längs Jæren. En av våra gäster från Australien sa att han aldrig hade sett något liknande ... Det säger en hel del.

6. Flo & Fjære

Flo & Fjære är en unik ”tropisk” ö som bågnar av blommor och palmer. Ett besök till Flo & Fjære börjar med en bekväm båtresa följt av en sightseeingtur i den frodiga parken.

7. Gamlingen

Gamlingen är ett av Stavangers främsta landmärken. Det är ett utebad med lång historia som länge har varit viktigt för byns identitet. Gamlingen är inte bara en utomhuspool, utan även Stavangers blötaste mötesplats. Utomhuspoolen ligger alldeles intill Scandic Forum Hotel.

8. Norska oljemuseet

Idén att skapa ett museum tillägnat oljeindustrin i Stavanger uppkom så tidigt som på 1970-talet. Den officiella invigningen av hans majestät kung Harald ägde dock inte rum förrän den 20 maj 1999. Det 5 000 kvm stora museet ligger i hjärtat av Stavanger och inkluderar utställningsytor, en bio, restaurang, bibliotek, mötesrum, verkstäder och kontor.

9. Sverd i fjell (svärd i berg)

Monumentet Sverd i fjell (svärd i berg) står alldeles intill Hafrsfjorden. Skulpturen föreställer tre 9,2 meter långa svärd, som står nedstuckna i berghällen till minne av slaget vid Hafrsfjord år 872, där Harald Fairhair enade Norge som ett kungarike.

10. Restaurang Renaa

Det här intima etablissemanget är som kockarnas lekplats, där kockarna själva serverar och presenterar sina kulinariska konstverk. Rätterna kommer från och är huvudsakligen inspirerade av Rogaland, och även råvarorna hämtas från regionen. Konsten är att skapa innovativa rätter med goda smaker. 2016 tilldelades restaurangen en Michelinstjärna i skandinaviska Guide Michelin. Boka i god tid om du kan – det här är ett populärt ställe!