10 insidertips från Lofoten

Lofoten har ett fantastiskt utbud av aktiviteter. Om du har begränsat med tid kan det vara svårt att prioritera vad du ska göra. För att du lättare ska kunna välja har vi satt ihop en lista med de 10 bästa sakerna att göra i Lofoten med hjälp av våra lokala experter och medarbetare. Scandic har hotell i både Solvær och Leknes, som båda är perfekta utgångspunkter för att utforska världens vackraste skärgård – på lokalbefolkningens vis.1. Surfa i Unstad

Ylva Vildem, receptionist, Scandic Leknes Lofoten

”Unstad är en riktigt cool plats. Här samlas världens bästa surfare, eftersom Lofoten har några av världens bästa surfingstränder. Dessutom håller vattentemperaturerna de stora folkmassorna borta, och om du har tur kan du få hela stranden för dig själv. Även om alltfler norska och utländska surfare flockas till Unstad betraktas det fortfarande som ny surfmark. Vi samarbetar med Unstad Arctic Surf, och våra hotellgäster har tillgång till surflektioner och hyrutrustning.”

2. Hauklandstranda och Uttakleiv

Sylvi Paulsen, receptionist på Scandic Leknes Lofoten

Här kommer två tips i ett! Hauklandstranden bjuder på otroliga vyer och är en av Lofotens mest populära attraktioner – med all rätta! Den vita sandstranden har turkosblått vatten och omges av dramatiska bergstoppar längs kustlinjen. ”Om du vill se Haukland ovanifrån rekommenderar jag att bestiga berget Mannen. Det tar ungefär 30–60 minuter och du kommer att se en av de vackraste utsikterna som finns över Lofoten. Om du måste välja en vandringstur ska du välja den här”, säger Sylvi! Berget Mannen separerar stränderna Haukland och Uttakleiv. Det bästa stället för att få se en glimt av norrskenet är Uttakleiv, och många av stadens invånare samlas här för att beundra denna spektakulära syn.HAUKLAND STRAND: Utsikten över Haukland från toppen av Mannen är oförglömlig.

3. Lofotr Vikingmuseum

Kjetil Kvalvik, driftschef, Scandic Svolvær

Vikingamuseet tar dig tillbaka till en tid då livet var mindre komplicerat, men mycket mindre bekvämt än våra moderna liv. Här står det största hövdingahuset som någonsin har upptäckts och grävts ut, hela 83 m långt. Museet förmedlar vikingahistoria på ett engagerande sätt, och jag rekommenderar alltid våra gäster att besöka det här stället. Museet erbjuder även evenemang med mat och dryck som serveras i äkta vikingastil, och gästerna får chansen att träffa människorna på gården och även hövding själv. De här evenemangen är otroligt populära, särskilt för kickoffer och gruppevenemang.”

4. Djevelporten (djävulsporten)

Gunhild Elisabeth Laundal, hotelldirektör, Scandic Svolvær

”Det här är en spektakulär stenformation som ligger fastkilad över en stor klyfta i berget mellan topparna Frosken och Floya. Djevelporten är en populär plats att fota, så se till att ta med din kamera. Det här är en relativt enkelt vandring, förutom den branta stigningen alldeles i närheten av Svolvær.”

5.Fiske i Lofoten

Ivan Aksberg, kock, Scandic Leknes Lofoten

”Arktisk torsk är synonymt med Lofoten. Den bästa tiden för torskfiske är perioden från januari till april. De största fiskarna, som väger 30–40 kg, fångas från båtar, och om du inte har egen båt finns det flera båtuthyrare att välja bland. Det ligger heder och ära i torskfiske i regionen. Lofotposten startade för 40 år sedan traditionen att ge ett kilo kaffe till alla fiskare som fångade en torsk på över 30 kg under säsongen i Lofoten. Det är där namnet Kaffetorsk kommer från. För att spä på tävlingsinstinkten hålls världsmästerskapet i torskfiske i Svolvær i mars, och detta anses vara en av världens största fisketävlingar.” Om du vill prova torsken utan att fiska rekommenderar Ivan ett besök till Anitas Sjømat på ön Sakriss. ”Det här stället är ’världsberömt’ för sina hemlagade fiskburgare och erbjuder ett fantastiskt urval av fisk och skaldjur!”

6. Ryten (543 m över havet)

Lene Martinsen, restaurangchef, Scandic Leknes Lofoten

”Lofoten associeras ofta med fjällvandring, och en av de mest storslagna vandringarna är Ryten, norr om stranden Kvalvika. Det finns ingen bättre plats än den här för att se solen gå ner i havet. Se till att ta med en fulladdad telefon, för du kommer att vilja ta många bilder! Vandringen tar ca 5–8 timmar, inklusive hemvägen. Det här är en fantastisk vandring på vintern.” Obs! Stranden Kvalvika som ligger strax under Ryten är ett väldigt utsatt område i Lofoten, och därför rekommenderar vi besökare att åka till andra stränder än just denna.

7. Kaviarfabrikken (kaviarfabriken)

Sanne Abrahamsen, receptionist, Scandic Svolvær

”På Kaviarfabrikken kan du avnjuta nutida norsk och internationell konst i historiska omgivningar. Från 1950 användes byggnaden i Henningsvær för kaviarproduktion, och det är ett välkänt landmärke i regionen. Byggnaden har blivit utsatt för tuffa väderförhållanden, vilket har lämnat sina spår under åren. År 2006 påbörjades ett renoveringsarbete för att rädda byggnaden, och kända namn som Michael Sailstrofer och Bjarne Melgard har bidragit till renoveringen.”

8. Glasshytta på Vikten (Glashyttan i Vikten)

Marianne Larsen, receptionschef, Scandic Leknes Lofoten

Först kom fiskarna till Lofoten, sedan kom konstnärerna. Det var i glashyttan i Vikten som Åsvar Tangrand startade sin glasblåsarverksamhet 1976, som första person att göra det i norra Norge. Hyttan har en fantastisk glaskonstutställning. Se konstnären in action och köp några av konstverken att ta med hem. Galleriet ligger i vilda och vackra omgivningar och passar perfekt att kombinera med en vandring. Under sommaren finns ett café i glashyttan. Här blir du som ett med konsten och naturen, och glashyttan är fantastisk att besöka, oavsett väder.”

9. Bunesstrand/Helvetestind (Bunesstranden/Helvetestoppen)

Dag Kolstad Nilsen, receptionist, Scandic Svolvær

”Vi kommer inte undan ännu en vacker strand med en tillhörande majestätisk bergstopp. De flesta av Lofotens besökare kommer bara att se Helvetestoppen som en massiv bergssida som reser sig upp från Bunesstranden. För vissa är den här spektakulära synen tillräckligt, men om du bestiger toppen får du uppleva en oförglömlig utsikt när du ser ner på Bunesstranden glittrande vita sand och turkosa vatten. Utflykten börjar med en pittoresk färjetur från Reine till Vindstad, där du sedan påbörjar din vandring till fots.”

10.Tjeldbergtind (Tjeldberget)

Tina Dahl Olsen, receptionschef, Scandic Svolvær

Den perfekta vandringen för hela familjen! Det här är en relativt kort vandring (ca två timmar totalt), men uppifrån toppen har du 360 graders utsikt över regionen, med Svolvær söderut och Kabelvåg västerut. Maximal utdelning för en minimal insats, och en perfekt vandring för en helg om målet är att uppleva Lofoten och allt det har att erbjuda!”