Saker att göra i Rovaniemi

Finska Lapplands huvudstad Rovaniemi erbjuder oslagbara aktiviteter och massor av saker att göra året runt.

Semestertips för Rovaniemi året runt

Natur

Höstens färger är som vackrast i Lappland från september till oktober, då träden får sina underbara höstfärger. Vindskyddet Kuninkaanlaavu, som ligger norr om Rovaniemi, är det perfekta målet för en dagsutflykt när du vill njuta av naturlandskapet och beundra höstfärgerna. Vindskyddet har en magnifik utsikt över Ounasjokifloden. Längs Ounasvaara naturstig kan du beundra det hisnande landskapet, nära stadens centrum. I Polcirkelns vandringsområde (ca 25 km bort) finns det många stigar med olika längd och nivå. Jättegrytorna i byn Rautiosaari är några av de största i Finland. Auttiköngäs (ca 80 km bort) är en passande destination för dagsutflykter, med ett fantastiskt vattenfall och taigaskog.

Du kan se norrsken i Lappland redan i september. Toppen av Ounasvaara och den arktiska trädgården bredvid Arktikum är populära platser för att se norrsken. Kolla in Aurora Alert, som berättar när man kan se norrsken. Du kan uppleva det på en guidad norrskensutflykt med snöskor eller hundspann.

Sevärdheter

I Rovaniemi hittar du flera museer och kulturupplevelser för alla åldrar. I Science Centre Arktikum kan du utforska den arktiska regionens natur och historia. På Science Centre Pilke kan du utforska skogarna i norr med alla dina sinnen. Lapplands skogsmuseum är spännande för dig som är intresserad av Lapplands skogsbrukstraditioner. På Kulturhuset Korundi kan du upptäcka nordliga synvinklar genom modern konst. Jätkänkynttiläbron är ett ikoniskt landmärke som korsar Kemijokifloden.

Det finns gott om shoppingmöjligheter och restauranger i centrala Rovaniemi. Den lilla stadskärnan är ganska kompakt. Alla nödvändiga tjänster ligger inom gångavstånd från varandra. Kolla in arktiska designprodukter och prova smaker från Lappland på lokala restauranger.

Roliga saker att göra året runt

Broarnas led är en vandrings- och cykelled som korsar tre broar och är populär bland lokalinvånarna. Dessutom kan du promenera längs poronsarviasemakaava (en stadsplan i form av ett renhorn), designad av den berömda Alvar Aalto. Du kan lära dig om det lokala bryggeriets verksamhet under en bryggeritur på Lapland Brewery. Angry Birds aktivitetspark och inomhusaktivitetscentret Rollohalli bjuder på skoj för hela familjen. Ranua Zoo är Finlands nordligaste djurpark och ligger ca 80 km från Rovaniemi.

Mångsidiga vinteraktiviteter

Ounasvaara. Bild: Vastavalo/Marko Junttila

Rovaniemi och polcirkeln har garanterat snö och är perfekta för alla typer av friluftsaktiviteter och arktiska upplevelser. Möjligheterna är nästan oändliga, från skridskoåkning och snöskovandring till slädturer och snöskotersafari. Den orörda naturen och snölandskapen bjuder in till fantastiska naturupplevelser. Lonely Planet har utsett Rovaniemi till Europas mest intressanta resmål för vintersäsongen 2020–2021.

Ounasvaara Ski Resort ligger inte alls långt från Rovaniemi centrum. Här finns backar för olika nivåer och en Snow Park med hopp, rails och boxar. Förutom skidbackar och stigar finns det en toboggan-backe och skidhoppsbacke i Ounasvaara.

Jul i Rovaniemi och polcirkeln

Jultomten. Bild: Visit Finland, Juha Kuva

Det är inte svårt att träffa tomten i Rovaniemi, eftersom detta är jultomtens officiella hemstad. I Jultomtens by kan du träffa tomten året om. Det finns även mycket annat att göra, från att åka på en rentur till att besöka Snögubbevärlden.

Nattlösa nätter på sommaren

På sommaren kan du uppleva den nattlösa natten och beundra midnattssolen på broarna Jätkänkynttilä och Ounasjoki, på floden Ounasjokis stränder eller på toppen av Ounasvaara. Prova att fiska eller paddla på floden Kemijoki. Vill du ha lite mer fart kan du åka vattenskoter, vattenskidor eller wakeboard. Beundra den vackra utsikten från en skidlift vid Ounasvaara skidcenter. Lapplandsskogarna erbjuder också gott om naturstigar  och guidade turer, såsom  ridning och huskyturer i sommarvagn.

På sommaren hålls många evenemang i centrala Rovaniemi som uppskattas av både lokalinvånare och turister.

Boka boende i Rovaniemi:

Rovaniemi Arktikum. Copyright Visit Rovaniemi

Rovaniemi kulturpass

Korundi, Arktikum och Science Centre Pilke är platser för hela familjen där du kan uppleva naturen, konsten, historien och andra fenomen i norden på många olika sätt. Med kulturpasset kan du enkelt besöka alla tre.

Scandic Friends-förmåner:
Som Scandic Friends-medlem får du 10 % rabatt på Culture Pass (vuxenpass) och butikerna i Korundi, Arktikum och Pilke. Förmånen gäller för kortinnehavaren och alla biljetter till normalpris. Du kan få förmånen genom att visa upp ditt medlemskort (mobil- eller plastkort) i kassan vid köptillfället.