Ta en stadssemester i Helsingfors

Helsingfors är en perfekt stad för en avkopplande semester! I den här kompakta staden är det nära till allt, och du tar dig snabbt från ställe till ställe. Här finns det alltid något att se och göra!

10 tips för en semester i Helsingfors

Få de bästa tipsen på aktiviteter, låna en cykel i hotellreceptionen och bege dig till Helsingfors havsnära delar.

1. En stad full av sevärdheter och evenemang

I Helsingfors finns massor att göra, med sevärdheter och evenemang som garanterar att du får en fantastisk semester. Nya och intressanta sevärdheter inkluderar den helrenoverade olympiska stadionmuseet Amos Rex och Helsingfors centrumbibliotek Ode.

2. Ett imponerande stadslandskap

Stadens byggnader är sevärdheter i sig, och det finns mycket att beundra i Helsingfors stadslandskap. Den vackra stadsbilden domineras av byggnader i art nouveau-stil, varav en majoritet ligger i stadsdelarna Ulrikasborg och Skatudden. Det finns även verk av de berömda finska arkitekterna Alvar Aalto och Eliel Saarinen, till exempel nya Scandic Grand Central Helsinki Hotel på centralstationen.

3. Inbjudande öar

Bild på Suomenlinna: Comma Image Oy, Helsingfors stad

Handla picknickmat på salutorget eller hotellet, hoppa på färjan och bege dig till en av Helsingfors många öar: Sveaborg, Skanslandet, Lonnan, Norra Ungsholmen eller Rönnskären. Du kan promenera till Fölisön längs en vacker bro. På öarna hittar du även kiosker, caféer och restauranger där du kan njuta av havsutsikten, god mat och bordsservering.

4. Utmärkta shoppingmöjligheter

Det är också en bra idé att kombinera din vistelse i Helsingfors med en shoppingtur. Shoppingcentren, varuhusen och det välkända designdistriktet erbjuder fantastiska upptäckter för alla, från finsk design till internationella varumärken. Vi rekommenderar även att utforska loppmarknaderna och second hand-butikerna i staden – det finns flera nära centrum.

5. Havsnära Helsingfors

Bild på Allas havspool: Visit Finland/Eetu Ahanen

Stadens centrum erbjuder många möjligheter att utforska det havsnära Helsingfors. Helsingfors har mer än 130 km kustlinje. Kustområdena och vägarna är sammanlänkade med utmärkta promenad- och cykelvägar. Allas Sea Pool spa är en unik plats där du kan ta ett uppfriskande bad under hela året i tre pooler som är inbyggda i havet.

Löyly och Helsingfors SkyWheel-bildrättigheter VisitFinland/Pekka Keränen och Ari-Pekka Darth

Du kan se ut över stadens centrum och närliggande öar från SkyWheel i närheten av salutorget, och från centrum kan du enkelt ta dig till den unika restaurangen Löyly och bastuanläggningen i Hernesaari.

6. Helsingfors parker

Helsingfors är känt för sina välskötta parker och grönområden. I centrum kan du njuta av soliga dagar i Esplanadparken, Gamla kyrkoparken och Sinebrychoffsparken. Brunnsparken och Tölöviken är populära utomhusområden. I Centralparken, som sträcker sig genom staden, finns längre joggingspår och skogsvägar. I den botaniska trädgården i Kaisaniemi kan du njuta av naturen under hela året.

7. Stadstur på spårvagn

Du kan köpa en dagsbiljett, hoppa på valfri spårvagn och resa runt staden som du vill. Längs spårvagnslinje 2 finns många sevärdheter. Arkitekturälskare kan upptäcka arkitektoniska pärlor längs spårvagnslinje 4, och för den som är intresserad av design kan vi rekommendera linje 6. 

8 . En semester för hela familjen

Helsingfors erbjuder gott om aktiviteter för alla åldrar. Bege dig till de fartfyllda karusellerna på Borgbacken, se de vilda djuren på Högholmens djurgård eller dyk ner i djupet på Sea Life. Det finns 60 offentliga lekplatser i Helsingfors där barnen kan leka loss.

9. Delikatesser från marknaderna eller saluhallen

Helsingfors har flera marknader och saluhallar som dignar av delikatesser och sjuder av liv. Saluhallarna är också en bra plats för att njuta av en god lunch och kaffe.

10. Planer för en regnig dag

Missa inte att besöka någon av Helsingfors många teatrar  under din semester i den här kulturhuvudstaden. Du kan hitta uppsättningar på både små och stora scener. Det finns även över 80 museer i Helsingfors. Förutom de mest välkända, som Ateneum och Kiasma, finns det museer för design, arkitektur, naturvetenskap, historia och konst.

Boende i Helsingfors

Scandic har flera hotell på stadens bästa lägen i Helsingfors.