Valsafari i Middelfart

Du behöver inte resa till världens stora hav för att se riktiga valar. Du hittar de vackra djuren här i Danmark. Du kan se valar på nära håll utanför Middelfart på Fyn, med en valsafari på Lilla Bält.

Valsafari vid Middelfart för alla åldrar

Valskådning i Middelfart | Foto: Niels Martner | Scandic HotelsDen må vara liten, men det är ändå en spännande upplevelse att se den enda valen i danska vatten – tumlaren. En valsafari utanför Middelfart ger dig bästa chansen att se dessa lekfulla djur. Båten avgår från den gamla hamnen i Middelfart och tar dig runt Lilla Bält. Du kan lyssna på skepparen som berättar roliga och pedagogiska historier om tumlare, och med hjälp av en speciell ljudutrustning kan du höra tumlarnas karakteristiska klickljud.

Tumlaren – världens minsta val

Valskådning i Middelfart | Foto: Niels Martner | Scandic Hotels

Du kanske trodde att marsvin var söta små gnagare som man kan ha i en bur i trädgården. Det är de också. Men den lilla gnagaren delar också sitt namn med världens minsta val, och den enda val som lever och parar sig i Danmark. Tumlaren blir upp till 1,8 m lång och väger 55–65 kg. En tumlare kan vara under vatten i upp till 10 minuter, även om ett dyk vanligtvis varar mellan två och sex minuter. Valens favoritmat är fisk, och framför allt torsk och sill. Tumlaren söker mat genom att skicka ut klickljud i vattnet, som studsar tillbaka till valen och berättar var bytet är. Det är de klickljuden du kommer att höra om du åker ut på valskådning i Middelfart.

Ha en fantastisk vistelse!

Hotell nära Middelfart

Middelfart ligger på spetsen av västra Fyn. Det är bara 20 minuter i bil till Scandic Kolding på andra sidan av Lilla Bält. Scandic Kolding ligger i gröna omgivningar nära områdets många sevärdheter och aktiviteter, så det är den bästa utgångspunkten för att åka på valsafari i Middelfart.