Himmelbjerget

Ungefär i mitten av Jylland, något längre österut än västerut, finns ett berg som når ända upp till himlen! Varje år besöker 300 000 människor Himmelbjerget och den vackra landsbygden som omger det. Om du reser runt i centrala Jylland måste du besöka Himmelbjerget.

Är Himmelbjerget Danmarks högsta punkt?

Det kommer nog knappast som en överraskning att Danmark är ett platt land. Visst har vi kullar i hela landet, men man får leta ordentligt för att hitta berg. Kanske är det därför Himmelbjerget ser så högt ut? När du står på toppen befinner du dig 147 meter över havsytan. Fram till 1847 trodde man att Himmelbjerget var Danmarks högsta punkt, tills en landsomfattande mätning avfärdade det antagandet. Man upptäckte att Møllehøj, inte långt från Skanderborg, tar hem titeln som Danmarks högsta punkt med sina 170 m.

Hjejlen i Silkeborg | Scandic Hotels

En fågel till sjöss

Ett av de populäraste sätten att ta sig till Himmelbjerget är med hjulångaren Hjejlen. Hjejlen färdas genom de vackra Silkeborgsjöarna och har sedan 1861 forslat turister och andra besökare till Himmelbjerget. Njut av en lugn stund och en fin tur på båten, som är en av de äldsta ångbåtarna i världen. Under högsäsong kör Hjejlen upp till sju gånger om dagen från Silkeborg till Himmelbjerget.

Hotell nära Himmelbjerget

Om du letar efter ett hotell i Silkeborg nära Himmelbjerget kan vi rekommendera Scandic Silkeborg. Hotellet ligger i hjärtat av Silkeborgs landsbygd med utsikt över sjön Silkeborg Langsø. Detta är den perfekta utgångspunkten för att utforska Silkeborg och allt som området har att erbjuda.