Grundläggande när man reser med barn

Del 3: Njutningarna med livet ur ett barns perspektiv

En semester bör ses genom ett barns ögon

Många har mycket högt ställda förväntningar på sina semestrar. Men familjen behöver inte vara med om nästan övermänskliga upplevelser för att man ska kunna skapa kära minnen för hela livet.

För att bevisa detta kan vi utföra ett enkelt test i två delar. Fråga först vad barnet kommer ihåg från sin senaste sommarsemester. Svaren brukar ofta bli något i stil med:

  • Det fanns en spännande ismaskin i hotellets korridor
  • Sängen jag sov i var jättestor
  • Jag fick pannkaka till frukost
  • Jag åkte spårvagn
  • Jag kunde leka i restaurangen
  • Jag fick en gosedjur på nöjesparken

I den andra delen av testet ska du ställa samma fråga till de vuxna. Vad var det bästa med årets sommarsemester? Den vuxna personen kommer säkert inte ens att besvara den faktiska frågan utan kommer förmodligen att babbla på i flera minuter om hur många saker som gick snett: Det var för varmt eller för kallt, jag glömde mina bekväma promenadskor hemma, barnen ville hoppa i sängen, och vad ska man säga om trafiken då, hemskt! Samma semester, väldigt olika upplevelser.

Så man bör alltid se en semestertripp ur ett barns perspektiv. Möjligheten att ligga och dra sig i sängen, äta en enorm glasstrut och skrika av glädje på berg-och-dalbanan är de saker som experterna på att ha roligt och att leva för stunden rekommenderar. Därför bör även de vuxna koncentrera sig på dessa saker. När man njuter av semesterresan med ett barns livsglädje så försvinner all prestationsångest, som i vilket fall som helst är helt värdelös. Kanske kommer årets favoritminne att bli när mamma vågade åka i berg-och-dalbanan, eller när pappa hoppade på sängen?

Hur ser din semester ut genom ett barns ögon? Titta på videoserien!

Du kan även läsa "Grundläggande när man reser med barn":