Grundläggande när man reser med barn

Del 2: Sanningar om semesterresor, som få vågar erkänna

Vad är det egentligen som är viktigt när man är på semester?

Sanning nr 1: Att bara ligga och slappa i sängen är skönare än vad många vågar erkänna

Vardagslivets press och krav kan lätt förfölja dig, även om du är på semester. Det finns så mycket att se och uppleva att det inte verkar finnas nog med tid för att lugna ner sig och koppla av, även om vi faktiskt är på semester. Medan du surfar på sociala medier kan det kännas som om familj och vänner redan har varit ute och joggat, gått på museum och varit ute och shoppat medan du egentligen bara vill ligga kvar i sängen en stund till efter frukosten.

Få vågar erkänna att en av de bästa sakerna med att ha semester är att man kan ligga och dra sig i sängen, själv eller tillsammans med någon. “Vi låg och slappade i sängen medan vi åt chips och tittade på Frost för femtioelfte gången” är kanske inte den bästa frasen för ett vykort eller den statusuppdatering som får flest gillamarkeringar på sociala medier men det är ju faktiskt ändå kvalitetstid med familjen.

Sanning nr 2: Vikten av ett väl fungerande wifi kan inte underskattas som ett medel för att bibehålla familjefriden.

Vad blir det för väder i eftermiddag? Vilken spårvagnslinje ska man ta för att komma till Linnanmäkis nöjespark? Vilka öppettider har leksaksaffären? Vilka typer av semesterhälsningar ska man lägga ut på sociala medier? Internet är en absolut oumbärlig del av den moderna resenärens verktygssats.

Många drömmer om en semester utan internet och elektronisk utrustning men det är få som vågar fullfölja sitt löfte. Barnprogram, makens sportresultat och möjligheten för ungdomarna att fylla Snapchat med selfies från hotellet är, förutom att vara viktiga aktiviteter för var och en, också en viktig ingrediens för att kunna bibehålla familjefriden. Det är också svårt att försvara dina egna semesterinlägg på sociala medier om inte de andra i familjen får använda internet.

Sanning nr 3: Familjen Svensson är alltid familjen Svensson, även om de är på semester.

Många föreställer sig att allt ska bli annorlunda när de väl kommer iväg på semestern. Barnen uppför sig som änglar och även de vuxna är helt annorlunda mot för vad de brukar vara. Men sanningen är att en familj som åker på semester ändå är samma familj, vilket egentligen är bra för det är detta som gör familjen unik. Ingen ska behöva tvingas in i någonslags konstig semesterroll. Folk som är träningsgalna kan fortsätta att sporta, fastän de är på semester. Av det skälet är det bra att välja ett hotell som har gym och simbassäng. Om en familj inte ens på långa vägar kan beskrivas som “tyst och lugn” så kan barnen ibland få lov att gå från bordet för att busa lite i lekrummet.

Hur ser semestern ut genom ett barns ögon? Titta på videoserien!

Du kan även läsa “Grundläggande när man reser med barn”, del 1: Packlista för familjer som reser med barn